Продовжувати дипломатичну співпрацю та підтримувати Україну: до Дніпра приїхали європейські політичні лідери, аби засвідчити підтримку країни

17.02.2022 10:48   -

16 лютого до Дніпра прибули європейські політики та представники Наглядової ради Ялтинської європейської стратегії (YES). Їхня мета – засвідчити підтримку України в непростий час та передати думки і настрої жителів українських міст міжнародним лідерам на найближчій Мюнхенській безпековій конференції, – повідомляє Дніпрорада.

Дніпро обрали невипадково – адже за 8 років місто, що розташоване за 200 км від фронту, навчилося жити холодним розумом.

«Ми тут – з вами. Весь світ говорить про потенційний початок війни та російську агресію. І це та причина, чому ми тут стоїмо сьогодні, – сказала Президентка Республіки Естонія (2016-2021 рр.) Керсті Кальюлайд. – Ми готові продовжувати нашу дипломатичну співпрацю та підтримувати Україну в її праві на вибір та свободу. Я сподіваюся, що ця ситуація розв’яжеться мирно – у межах дипломатії та міжнародного права»

На тому, що підтримка України повинна бути не лише на словах, а й у справах, наголосив також голова Наглядової ради YES, Президент Польщі (1995-2005 рр.) Александр Кваснєвський. Він підкреслив, що 30 років незалежності України довели, що українці стали сильнішим — зі своїми мовою, історією, культурою та традиціями. За його словами, світ за цей час остаточно зрозумів, що Україна — не Росія. І тепер надважливим є об’єднання народу — аби країна могла йти своїм шляхом. 

«Навіть якщо не буде найтрагічнішого сценарію, Кремль і Путін як президент РФ працюватимуть так, щоб Україна була під впливом Росії.  Боротьба у різних формах триватиме.  Це буде складний час. І він потребує міжнародної солідарності.  Я впевнений, що і НАТО, і Європейський Союз, і США як лідер західного світу робитимуть усе, щоб підтримка була не лише на словах, а й у діях», – сказав Александр Кваснєвський. 

Інші представники YES — міністр закордонних справ Швеції (2006-2014 рр.), прем’єр-міністр Швеції (1991-1994 роки) Карл Більдт та віцепрезидент Havas Group, виконавчий співголова Havas Worldwide Стефан Фукс – також одностайні: Україна повинна мати підтримку демократичного світу, аби вистояти попри всі негаразди. 

Також засновник і член ради YES Віктор Пінчук підкреслив, що нинішня зустріч у Дніпрі насамперед є демонстрацією єдності, а український бізнес залишається в країні та готовий продовжувати інвестувати й допомагати. 

Зі свого боку, говорячи про нинішню ситуацію в країні, міський голова Дніпра Борис Філатов згадав, якими були 2014-й та 2015-й роки.

«Немає ніякого «русского мира», немає проблем з російськомовним населенням, немає протиріч у країні. Є лише величезна брехня з боку нашого північного сусіда. На жаль, ми живемо зараз в умовах постправди. У світі, де на розум людей величезний вплив мають медіа і соціальні мережі. Та Україні загрожує одна країна – яка з нею по сусідству, і яка ні перед чим не хоче зупинятися», – сказав Борис Філатов, наголосивши також: разом з тим, що люди в Україні хочуть миру, свою країну захищатимуть попри усе.