Про таку “перемогу” на “виборах” і такі гарантії Лукашенко і Путін можуть лише мріяти

12.10.2020 13:43   -

«За попередніми підсумками, вибори президента виграв чинний глава держави Емомалі Рахмон, за якого проголосували 90,92% виборців, або 3,837 мільйона людей при явці 85,39%, або 4,221 мільйона виборців», – сказав глава ЦВК за підсумками підрахунку 100% бюлетенів. Аж ніяк не Олександр Лукашенко, а саме таджицький лідер знаходиться біля керма найдовше пострадянських керівників.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон вшосте претендує на переобрання -  Останні та актуальні новини України та світу, новини дня онлайн - Україна  Молода

Чинний президент Рахмон править Таджикистаном із 1992 року. Парламент Таджикистану в грудні 2015 року затвердив законопроєкт «Про засновника миру і єдності і Лідері нації», офіційно проголосивши Емомалі Рахмона довічним лідером таджиків. Цей закон дає йому, його родині і їхньому майну право недоторканності. Зокрема, законопроєкт назавжди звільняє Емомалі Рахмона від притягнення до відповідальності за дії, вчинені ним у період президентства, – повідомляє radiosvoboda.

Жодні з проведених у Таджикистані виборів не визнавалися міжнародними спостерігачами справді демократичними. Рахмон перемагав на виборах глави держави 1994, 1999, 2006, 2013 роки.

У дипломатичних донесеннях США, опублікованих у 2010 році Wikileaks, Рахмона і його сім’ю викривали в масі неприємних речей: заступництві наркоторгівлі, корупції і кумівстві.

З роками таджицький правитель не тільки став більш жорстоким в поводженні зі своїми противниками, а й більш ексцентричним. У 2007 році він з Емомалі Шаріповіч Рахмонова перетворився в Емомалі Рахмона, а потім зажадав від своїх співгромадян не давати дітям “чужих імен”. У Таджикистані сьогодні діє каталог з дозволеними, які вважаються споконвічно таджицькою, іменами. Від чоловіків з довгими бородами вимагають їх голити – вони вважаються атрибутом ісламських екстремістів. Жінкам радять носити сукні не європейського покрою або чорного кольору, а національний одяг, – DW розповідає про ситуацію в Таджикистані.

Президент Таджикистана совершил малый Хадж | islam.ru

У державних ЗМІ Рахмона порівнюють з “сонцем”, 16 листопада щорічно відзначається загальнодержавне свято – день президента. У парламенті в його честь читають вірші. В країні немає статуй Рахмона, але чи не на кожному розі висять його портрети або цитати з його промов.

Рустам Емомалі, старший син президента Таджикистану Рахмона Емомалі, очолив парламент країни. Про це 17 квітня повідомила пресслужба президента Таджикистану.

Кандидатуру сина глави держави на посаду голови верхньої палати парламенту одноголосно підтримали сенатори її нового складу.

Ця посада – друга за значущістю в Таджикистані. Рустам Емомалі обійме президентську посаду в разі смерті, недієздатності або відставки свого батька.

Старша дочка Рахмона очолює адміністрацію президента. Всього у президента 9 дітей. Багато родичів Рахмона з півдня країни – їх прийнято вважати представниками Кулябської клану – займають ключові позиції в управлінні країною: регіональні кланові структури досі мають значення в Таджикистані.

Третья дочь таджикского президента получила должность в МИД

“Економіка в жалюгідному стані, населення на межі виживання, при цьому сім’я Рахмона і його дангарінскіе земляки все більше багатіють”, – констатує німецький експерт по Центральній Азії Ешмент. Таджикистан залишається найбіднішою державою центральноазіатського регіону, середній дохід в країні складає, в перерахунку, не більше 130 євро на місяць.