Про рейтинг президента і лідерів передвиборчої гонки – результати соціологічного дослідження

07.09.2020 15:11   -

7 вересня соціологічна група “Рейтинг” опублікувала дані досліджень суспільно-політичних настроїв українців.

Опитування було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту. Опитування проводилося по всій Україні (крім окупованих територій Криму і Донбасу) з 30 липня по 31 липня 2020 року методом CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

На думку опитаних українців, справи в Україні рухаються не в зовсім бажаному напрямку. Так, 65% респондентів вважають, що політики рухають країну у неправильному напрямку. Лише 23% вважають, що із цим усе добре.

Серед найважливіших проблем українці традиційно називають корупцію і війну. Новою проблемою, порівняно з попередніми опитаннями, стало безробіття – 31% опитаних вважає це серйозною проблемою. А от коронавірус вважають проблемою нашої країни лише 14% опитаних.

Загалом, при досить великому несхваленні загального курсу країни, рейтинг президента Зеленського залишається досить високим. Принаймні, в порівнянні із рівнем схвалення Уряду та Верховної Ради. Діяльність Володимира Зеленського схвалюють 42% опитаних, у той час як діяльність парламенту – лише 16%.

Лідерами електоральних симпатій залишаються все ті ж політичні партії, що й на початку літа – Слуга народа (30%), ОПЗЖ (17%) та Європейська Солідарність (16%). Окрім них більш-менш потужно виглядає “Батьківщина”, а от інші партії набрали по 3% і менше. Таким чином, можна уявити приблизний політичний склад у місцевих радах, хоча на місцях можуть бути свої особливості – наприклад, особиста підтримка місцевих лідерів чи політичних партій.