“Президент Зеленский помстився мені за свою ганебну прес-конференцію”, – після спілкування з “гарантом” до Юрія Бутусова почали засосовувати репресії

29.11.2021 07:25   -

Скандал президента Зеленського і журналіста Бутусова під час прес-марафону президента України має неприємне продовження – проти журналіста, судячи з усього, розпочинається системне цькування за суперечки з президентом. Так, Міноборони уже засудило Бутусова за оприлюднене раніше ним відео пострілу з великокаліберної гармати і запідозрило журналіста у навмисних діях по зриву мирних домовленостей по Донбасу.

Категорично засуджуємо публікацію будь-яких матеріалів, які можуть поставити під загрозу життя наших воїнів та інформаційну безпеку України​​27 листопада Юрій Бутусов виклав на особистій сторінці у Фейсбук відео, на якому він здійснює постріл з 152-мм гармати-гаубиці Д-20. Дата та місце зйомки не були вказані. ​На тлі того, що наші західні партнери постійно заявляють про високу ймовірність ескалації ​ в Україні і дані наших розвідок про присутність російських військ вздовж українського кордону збігаються, Російська Федерація шукає найменший привід для провокацій та реалізації своїх намірів“, – йдеться у заяві Міністерства оборони України. ​

Окрім того, тепер опубліковане Бутусовим відео на законність перевірятиме також Державне бюро розслідувань, що попередньо повідомило, що йдеться про звинувачення журналіста за статтями 414 та 437 ККУ.

Слідчі ДБР вивчають відео, викладене журналістом Юрієм Бутусовим на його сторінці у Фейсбук, у межах розпочатого кримінального провадження. 28 листопада 2021 року журналіст виклав відео, де він здійснює постріли з «Гаубиці Д-20» калібром 152 мм. Він супроводжує свій постріл словами: «по окупантах вогонь». Пізніше Бутусов дописав, що відео було знято дуже давно, і з тренувань, але оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави та дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну. Усі обставини публікації та запису відео пострілу з гармати, яке виклав Юрій Бутусов, будуть перевірені. В тому числі в порядку статті 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статті 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни). Будуть перевірені також і можливі посадові порушення тими особами, які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння“, – сказано у заяві ДБР.

Ось нижче відео, яке поширив Юрій Бутусов. Журналіст прокоменував його, зазначивши, що його дії ніяк не порушують ніяких діючих конвенцій чи заборон.

Сьогодні, в День пам’яті жертв Голодомору, мушу зізнатись, що я, ймовірно, можу бути причетним до загибелі деяких людей на Донбасі – але виключно до загибелі російських окупантів, терористів та вбивць українського народу. І відео з Байрактара, і інші дані про українську війну за незалежність мені передають захисники України, які довіряють мені, тому що не довіряють російській агентурі у владі, яка намагається “злити” Донбас. Україна веде Війну за Незалежність, і ми в цій війні переможемо, бо у тих, хто б’ється за свободу гарна пам’ять. Ніколи знову вільних людей в Україні ніхто не поставить на коліна – ні слуга одного олігарха, ні слуги Путіна. Тому сьогодні о 16.00 запалюємо свічки.Апдейт: час зйомки та місце зйомки будуть вказані колись пізніше.Відео знято дуже давно, з тренувань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України. Це абсолютно точно не теперішній час, оскільки я зараз знахожусь у Києві. Нічого героїчного в цьому відео нема, просте слово до дня Голодомору. Знято в суворій відповідності до діючих конвенцій та заборон“, – йдеться у дописі з оприлюдненим відео.

Сам Бутусов, реагуючи на заяви влади наголосив, що такі дії є ні чим іншим як актом помсти від Зеленського і його оточення за незручні питання під час прес-конференції.

А нагадаю, все це тому, що я задав питання: Чи не соромно Зеленському тримати коло себе російського агента Демченка? І усі почули від президента, що російський агент Руслан Демченко – корисний керівник комітету по розвідці, попри те, що він очолює усі розвідслужби України всупереч закону про люстрацію та є співавтором Харківських угод по сдачі Криму. І Демченка, Татарова, Єрмака президент захищає“, – пише Бутусов.

Судячи з усього, свобода слова для Зеленського – порожні слова і він готовий нацькувати на незручних журналістів усі державні інстанції. Навряд чи це додасть йому поваги в суспільстві, а от неадекватність, як президента, засвідчує дуже добре.