Президентом Молдови стане жінка: Майя Санду впевнено лідирує на виборах

16.11.2020 10:23   -

Станом на ранок 16 листопада ЦВК Молдови підрахувала майже усі виборчі бюлетені (99.95%) і оприлюднила результати, згідно з якими колишня прем’єр-міністр республіки Майя Санду отримала впевнену перемогу в першому турі, узявши майже 58% голосів виборців, – повідомляє ЦВК Молдови.

Суперник Санду, проросійський політик Ігор Додон, отримав трохи більше 42% голосів виборців.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - moldova-1110x587.png

Майя Санду – лідерка партії “Дія та солідарність”, що проголошує європейський вектор розвитку Молдови, тоді як попередній президент Ігор Додон представляє в країні проросійські сили. Перемога Санду передбачає зміну зовнішньої політики Молдови і навіть зміну стосунків з Україною – Додон відмовлявся визнавати російську військову агресію проти України.

Президент Санду відкрито говоритиме, що Крим – це територія України. Це буде явною відмінністю від нинішнього президента, риторика якого негативно відбилася на відносинах“, – заявив журналістам ЄП однопартієць Санду, віцеспікер парламенту Міхай Попшой.

Ігор Додон не налаштований визнавати поразку і буквально вчора він заявляв про свою перемогу на виборах. “За нашими розрахунками, ми ведемо всередині  країни, без урахування Придністров’я та діаспори” – заявив він. 

Більше того, Додон закликав своїх прихильників вийти на вулиці для захисту його в якості чинного президента. “15 листопада ми всі, як один, маємо піти голосувати. А 16-го, якщо знадобиться, ми всі маємо вийти і захищати свою перемогуМи маємо бути жорсткими і давати відсіч. І я вам обіцяю, що ми не впустимо перемогу. І якщо треба буде вийти сюди (на площу) і захищати її – ми вийдемо і будемо захищати. Не заради Додона, а заради наших дітей“, – заявив чинний президент Молдови.

Сподіваємось, що Додону вистачить розуму не йти шляхом Лукашенка і визнати результати демократичних виборів.

От Прута и до Дона»: чего хочет президент Молдавии И. Додон?