Препарат безпечний для людини, флори й фауни: у Дніпрі борються з амброзією спеціальним агрохімічним методом

17.06.2024 20:02   -

Зелена зона в Шевченківському районі Дніпра. Незалежний експерт перевірив це місце на наявність нових паростків амброзії.

«Тут декілька років тому провели ліквідацію амброзії агрохімічним методом. Тобто вдалося зменшити присутність амброзії до 85-90 % на деяких локаціях, у деяких місцях вогнища перетворилися лише на поодинокі сходи», — розповів Руслан Масненький, незалежний експерт з ліквідації карантинних рослин у населених пунктах.

Усе тому, що у Дніпрі алергенні рослини, такі, наприклад, як амброзія, ліквідують не тільки механічним, а й агрохімічним методом.

Препарат, який використовують для боротьби з амброзією, – природний. Це прозора рідина, без запаху. Негативного вплину на людину, на тварин й на екосистему немає. Саме тому препарат дозволений для використання у населених пунктах.
«Аналогів в Україні немає. Більшість подібних, що використовуються в сільському господарстві, не можна використовувати у населених пунктах, тому що вони токсичні й можуть шкідливо вплинути на ґрунт та на екосистему. Препарат наноситься на всю рослину й одразу діє — паросток ніби «зав’ядає». Препарат, на відміну від інших, не зашкоджує різнотрав’ю, тому знищується фактично одна рослина, трава відновлюється», — додав незалежний експерт.

До початку робіт (20 червня, – ред.) кожну локацію проінспектують на доцільність проведення таких заходів. У першу чергу до списку оброблення увійдуть місця загального користування, навчальні та дошкільні заклади, лікарні.

«У Дніпрі цьогоріч загальна кількість обробки рослин на території міста — близько 90 гектарів. Але боротьба з алергенними рослинами — це обов’язок не лише органу місцевого самоврядування, а й мешканців приватного сектору та підприємств. Це ліквідація бур’яну на прилеглих територіях. У разі фіксування фактів бездіяльності складатимуться протоколи за порушення правил благоустрою території міста. Це адміністративна відповідальність», — зазначив Ярослав Крисько, заступник директора – начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради.