Преображенський собор в Одесі отримав колосальні руйнування: все, що відомо про криваву атаку РФ

23.07.2023 12:05   -

У ніч на неділю, 23 липня, російські загарбники завдали черговий потужний ракетний удар по Одесі та регіону, в обласному центрі було понівечено Спасо-Преображенський кафедральний собор Української православної церкви (Московський патріархат), крім того, пошкоджено ще багато будівель та машин, повідомлялося про десятки постраждалих та одну жертву.

За ніч в Одеській області кілька разів оголошували повітряну тривогу – перша розпочалася о 23:31. Кілька тривог тривали недовго, а ось остання затягнулася – тривала з 3:43 до 4:45. 

Ракетний удар по Одеській області сьогодні – що відомо

Повітряні сили Збройних сил України попередили про пуски крилатих ракет “Калібр” та надзвукових протикорабельних ракет “Онікс” в напрямку південних регіонів. Крім того, повідомлялося про пуски в напрямку Одеської області ворожих ракет Х-22.

За відомостями оперативного командування “Південь”, супротивник використав під час удару по Одеській області щонайменше п’ять видів ракет різного базування: застосував “Іскандер-М” (балістика), “Іскандер-К”, Х-22, “Онікси” та “Калібри”. Українські сили протиповітряної оборони ліквідували значну кількість ворожих повітряних цілей.

Пізніше керівник Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк розповіла, що вороги запустили близько 20 ракет морського, повітряного та наземного базування.

Наслідки нічного удару РФ по Одеській області – що треба знати

Унаслідок ворожої атаки є руйнування портової інфраструктури, пошкоджено щонайменше шість житлових будинків, зокрема, багатоквартирні. У багатьох будівлях Одесі пошкоджені дахи, фасади, вибиті вікна. Крім того, пошкодження отримали десятки машин.

Пошкоджено дві пам’ятки архітектури. На одній з центральних площ Одеси унаслідок влучання російської ракети понівечено Спасо-Преображенський собор. Крім того, пошкоджено Будинок вчених та розташовані поруч будівлі. Також стало відомо про руйнування приватного будинку. З-під завалів дістали жінку. Повідомлялося, що вона дивом вижила.

У місті є обриви ліній електромереж, утворилося багато вирв. Можуть виникнути проблеми з рухом транспорту. 

Станом на 5:25 було відомо про одну жертву та 19 поранених, серед яких було четверо дітей. Повідомлялося про госпіталізацію трьох неповнолітніх та 11 дорослих. Пізніше у Національній поліції повідомили, що унаслідок ворожої атаки в Одесі поранені 22 особи.

Одеський Преображенський собор серйозно пошкоджено – що відомо

Будівля собору була серйозно пошкоджена, виникла пожежа. Також були ушкоджені православні святині. З-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері – це покровителька Одеси.

Клірик Одеської єпархії УПЦ, архідиякон Андрій Пальчук заявив, що руйнування релігійної установи колосальні – “влучило у праву частину і пробило до мінус першого поверху”. За його словами, порушено фундамент собору, центральні палі, половина будівлі залишилася без даху, пошкоджена ліпнина, вилетіли всі вікна. “Була пожежа, загорілася частина, де у церкві продаються ікони та свічки”, – додав архідиякон.

За матеріалами УНІАН.