Прем’єр Денис Шмигаль розказав про епідемію і карантин

22.04.2020 12:02   -
Автор:

У своєму інтерв’ю виданню РБК-Україна прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розкрив стратегію уряду в умовах епідемії коронавірусу.
Шмигаль відзначив, що стратегія карантину дала свої позитивні результати, але говорити про подолання епідеміє ще зарано, а тому уряд продовжить карантин щонайменше до 11 травня.
«Ті заходи, які ми впровадили, непопулярні і доволі жорсткі, але вони дають сьогодні свій результат. Нажаль, не всі свідомо до цього підходять, тому, за розрахунками Національної Академії наук України, які були отримані нещодавно, очікуються ще два піки захворюваності. Один, орієнтовно, це кінець квітня та, орієнтовно, між 3 і 8 травня», – підкреслив Денис Шмигаль.
Премєр відзначив, що завдяки вчасним заходам, епідемія розвивається за прогнозованим сценарієм і медична система України не перевантажена, працює в нормальних умовах. Втім, ніхто не може сказати, що станеться в майбутньому, коли станеться новий спалах інфекції і збільшення кількості хворих, а тому ситуація залишиться небезпечною навіть після відміни чи послаблення офіційного карантину.
«Система охорони здоров’я зараз завантажена хворими на коронавірус менше ніж на 10%. Це ми йдемо за так званим позитивним сценарієм. Але це не означає, що у нас в цьому році не буде піків і сплесків. Загалом світ в цьому році коронавірус не здолає, і нам у будь-якому випадку прийдеться жити в умовах вже нового світу і нових соціальних обмежень. Наприклад, ризико-орієнтованих умов, коли будемо вводити карантинні обмеження в окремих містах, селах чи областях», – зауважив прем’єр.
Карантин можуть продовжити, але з пом'якшеннями, – Шмигаль - Главком
За словами Шмигаля, епідемія може затягнутися на роки і в цій ситуації важко передбачити економічні наслідки для України і світу. Наразі, в Україні найбільше постраждав малий і середній бізнес – сфера послуг. Якщо карантин триватиме, то в цій галузі будуть серйозні проблеми, що можуть спровокувати інші економічні труднощі.
«В умовах боротьби з коронавірусом. ВООЗ передбачає, і ми з цим погоджуємося, що наступні два роки ми будемо жити в умовах протистояння цій хворобі і збереження життя та здоров’я наших людей. Тому тут не має бути ілюзій, що в травні місяці закінчився карантин і ми всі вийшли і все забули» – сказав Денис Шмигаль.
Шмигаль також відзначив, що за умов послаблення карантину, нормалізація життя буде відбуватися поступово, етапами, щоб уникнути неконтрольованих спалахів інфекції. Про відкриття кордонів, на його думку, можна буде говорити лише з огляду на динаміку захворюваності в інших країнах – якщо там ситуація стабілізується, то можна ставити це питання.
Окремо прем’єр торкнувся питання українських громадян, що працювали за кордоном – це приблизно 2 млн людей, що повернулись зараз в Україну. За словами Дениса Шмигаля, уряд зробить усе можливе, щоб знайти роботи цим людям в Україні.
«Це люди, які були б, напевно, дуже корисними для розвитку економіки всередині держави. Тож, очевидно, треба їх зберегти. І тому ми сьогодні, в першу чергу, говоримо про створення нових робочих місць, а, в другу чергу, паралельно, про те, що ми будемо кредитувати малий і середній бізнес під дуже вигідні умови», – зазначив прем’єр.