Позбавлений волі до кінця життя чоловік у тюрмі Кривого Рогу склав ЗНО на 196 балів

28.07.2021 07:59   -

У державній установі “Криворізьке установа виконання покарань № 3” засуджений до довічного позбавлення волі чоловік успішно здав три іспити із зовнішнього незалежного оцінювання: українську мову та літературу на 149 балів, історію України на 196 балів, математику на 138 балів. Про це повідомляє видання Кривой Рог LIFE із посиланням на службовця установи №3 Андрія Сулейманова.

Після складання ЗНО на досить непогані бали, ув’язнений має право вступу до українських вишів, при цьому – навіть на бюджетну форму навчання. Як узгоджується пожиттєвий термін і можливість навчатися за бюджетні кошти – не зовсім зрозуміло, втім це питання до українського законодавства. Конституція України не обмежує прагнень людини до освіти і гарантує це право усім громадянам.

Про те, чи збирається чоловік дійсно поступати у якийсь український ВИШ, чи він просто вирішив перевірити свої знання – не повідомляється. Втім, ув’язнений не забув подякувати за якісне навчання своїм учителям – він навчався у школі № 42 м. Кривого Рогу.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу image.jpeg

Загалом, отримання ув’язненими вищої освіти – не рідкість у всьому світі. Так, наприклад, у 2016 році навчання за університетськими програмами проходили 500 ув’язнених у тегеранській в’язниці Евін. На основі меморандуму про співпрацю з двома іранськими вищими навчальними закладами – Університетом Паяме Нур і Університетом прикладних наук і технологій – мешканці тюремних камер можуть проходити заочне навчання, одночасно відбуваючи покарання. Начальник іранської тюрми переконаний, що науковий та культурний розвиток в суспільстві сприяє викоріненню правопорушень, бо чим вище рівень освіти, тим вище рівень свідомості, а це, в свою чергу, веде до зниження рівня злочинності в країні.