Потік українських туристів до Туреччини встановив рекорд

23.12.2021 16:15   -

За 2021-й рік кількість українських туристів значно збільшилася у порівнянні з минулим роком. До Туреччини з’їздили рекордні 2 мільйони українців. Розповіла голова Державного агентства розвитку туризму України — Мар’яна Олеськів.

“Близько 2-х мільйонів українців поїхало до Туреччини, минулого року — менше мільйона, тобто це доволі суттєвий ріст. Це, мабуть, спричинено тим, що більшість країн закриті, як і були довгий час. Такі, як країни Європейського союзу” — пояснила Мар’яна Олеськів.

За її словами, спрогнозувати поїздку саме до країн Європи українцям досить складно, через нестабільність спричинена поширенням нового штаму коронавірусної інфекції.

За даними МЗС, нині Туреччина є відкритою для в’їзду українців. Потрапити до країни можна за наявності одного із зазначених документів:

  • сертифікат про вакцинацію, зроблений не раніше, ніж за 14 днів до приїзду в країну;
  • документ який засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх 6-ти місяців;
  • Негативний ПЛР-тест, якому не більше, ніж 72 години;
  • Експрес-тест на антиген, якому не більше ніж 48 годин.

Улітку 2021 року Україна стала єдиною країною, кількість туристів з якої у 2021 році перевищила показник відвідуваності турецької Анталії у допандемічні часи.

В Археологічному музеї Анталії та в музеї Святого Миколая у Демре в Туреччині запрацювали аудіогіди українською мовою.

Влада Туреччини запровадила нові обмеження для громадян, які не зробили щеплення від коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема при відвідуванні ресторанів і кінотеатрів вони мають надати негативний ПЛР-тест. Також тести стануть обов’язковими для невакцинованих студентів та вчителів.

Як повідомляє видання Aljazeera, поступове падіння турецької ліри відносно американського долара спостерігається з 2018 року, коли в Туреччині відбулася попередня валютна криза.

Проте, лише протягом 2021 року турецька національна валюта втратила 30% своєї вартості.

Останнє падіння ліри було спровоковане зниженням відсоткової ставки за кредитами, яке сталося 18 листопада. Це було вже третє таке зниження від вересня. Зазвичай такий крок має на меті простимулювати економіку та розпочати економічне зростання. Проте, такий крок також збільшує інфляцію, тому вдаватися до нього в часи високої інфляції є дуже ризикованим.

Проте, зараз у Туреччині інфляція складає близько 20%, впливає на це зокрема і всесвітня торгівельна криза, викликана пандемією. Попри це, президент Ердоган вважає, що зниження відсоткової ставки необхідне.

Крім цього, за останні два роки Ердоган вже змінив трьох голів національного банку. Це, звичайно, викликає запитання до незалежності банка від влади. А це знижує зацікавленість інвесторів до роботи на турецькому ринку.