Постанова Верховного суду на користь Олександра Ройтбурда є остаточною і оскарженню не підлягає

02.06.2021 13:03   -

Верховний суд визнав незаконним рішення Одеської обласної ради від 2019 року про звільнення Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею. Про це йдеться у відповідному рішенні суду від 19 травня та повідомив сам художник у Facebook.

“Я встиг забути про те, що виграв суд в Одеської облради, програв апеляцію (у травні 2020 року в Одеському апеляційному суді – ред.) і подав на касацію. І ось – вишенька на торті”, – зазначив Ройтбурд.

Допис він проілюстрував витягом з рішення Верховного Суду про скасування постанови Одеського апеляційного суду.

На зображенні може бути: текст «постановив: задовольнити. касацйну скаргу особа постанову одеського апеляцйного суду вi̇д 28 травня 2020 року скасувати, залишити в сил ршення приморського районного суду M. одеси вi̇д 10 лютого 2020 року. стягнути 3 одеськой обласной ради на користь особа збір за подання касацйной скарги y poзmipi 1681,60 грн. постанова € остаточною оскарженню не пдлягае. сплачений ним судовий головуючий суддй: c.O. погрибний Î.I. усик O.Ð. ступак I. ю. гулейков»

Суд задовольнив касаційну скаргу Ройтбурда і залишив чинним рішення Приморського районного суду Одеси, який визнав, що художника звільнили з посади директора музею незаконно. Суд також вирішив стягнути з Одеської облради на користь Ройтбурда сплачений ним судовий збір.

Постанова Верховного суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Олександра Ройтбурда призначили директором Одеського художнього музею ще за Порошенка в лютому 2018 року. Його одразу ж звинуватили в тому, що він порнограф, малює картини фекаліями і ненавидить Одесу. Депутати обласної ради відмовлялися затверджувати Ройтбурда на посаді, і тільки після втручання глави ОДА він зайняв директорський кабінет.

Одеська обласна рада підтримала 4 вересня 2019 року ініціативу представників партії “Опозиційний блок” про розірвання контракту та звільнення з посади керівника “Одеський художній музей” Олександра Ройтбурда. Однак голова Одеської ОДА заявив, що контракт з Ройтбурдом не розриватимуть, а сам художник оскаржує рішення облради в суді. Одеська ОДА надала йому можливу юридичну допомогу і виступила третьою стороною на стороні позивача.

У грудні 2020 року 2-га сесія Одеської облради скасувала рішення облради попереднього, 7-го скликання від 4 вересня 2019 року про звільнення Ройтбурда з посади директора Художнього музею.

4 вересня 2019 року Одеська обласна рада звільнила художника з посади директора музею. А уже 7 вересня в Одесі городяни пікетували будівлю облдержадміністрації з вимогою повернути Ройтбурда на посаду. Міністерство культури теж вважало, що Ройтбурда звільнили безпідставно.

10 лютого 2020 року Приморський районний суд Одеси скасував рішення облради про звільнення художника, і Ройтбурд залишився директором музею. Але згодом апеляційний суд скасував це рішення.

18 грудня 2020 року Одеська облрада все-таки поновила Ройтбурда на посаді керівника музею.