Поради сімейного лікаря щодо запопігання сонячним і тепловим ударам

09.07.2020 09:04   -

Під час сильної спеки, яка днями спостерігалась у Дніпрі, зростає ризик отримати сонячний чи тепловий удар. У групі ризику – люди похилого віку, особи з хронічними захворюваннями (серцево-судинними, ендокринними розладами, ожирінням), діти першого року життя, а також ті, хто палять чи надмірно споживають алкоголь. Про це під час прямої телефонної лінії 8 липня розповіла сімейна лікарка центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Ольга Василевська.

За її словами, у період високих температур слід менше перебувати на сонці, за можливості не виходити на вулицю у години високої сонячної активності. Також варто носити легкий світлий одяг із натуральних тканин, головний убір і мати із собою пляшку з водою.

«Дотримуйтеся питного режиму, особливо це стосується маленьких дітей першого року життя. Літні люди з хронічними захворюваннями повинні отримувати планову терапію, призначену сімейним лікарем, і мати при собі ліки для першої допомоги. У період спеки харчуватися бажано легкими стравами і не вживати алкоголю», – порадила Ольга Василевська.

Загальні ознаки сонячного удару – запаморочення, головний біль, почервоніле обличчя, потемніння в очах, нудота, розлади зору, кровотеча з носа. При тепловому ударі перегрівається усе тіло, порушується виділення поту. Цьому сприяє вологість і висока температура повітря, а також перевтома, активна фізична робота у синтетичному, шкіряному чи прогумованому одязі.

Отримати тепловий удар набагато легше, ніж сонячний. Достатньо попрацювати у надмірно теплому одязі, провести кілька годин у задушливому приміщенні з поганою вентиляцією. Серед ознак теплового удару – слабкість, запаморочення, почервоніння обличчя, підвищення температури тіла тощо.

Сімейна лікарка Ольга Василевська додала: «Перша допомога як при сонячному, так і при тепловому ударах – однакова. Слід негайно винести потерпілого на свіже повітря, обов’язково у тінь або до прохолодного, добре вентильованого приміщення, укласти на бік, розстібнути комір, покласти на голову холодний компрес, дати рясно попити прохолодної води і за потреби викликати швидку».

сонячний удар | Рівняни