Понад 85 млн грн отримає Дніпропетровщина на підвищення якості освіти

04.04.2019 10:45   -
Автор:

На засіданні 3 квітня Уряд ухвалив постанову «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти» і виділив місцевим бюджетам 1,5 млрд грн. Кошти будуть спрямовані обласним бюджетам та розподілені рішенням облдержадміністрацій між районними бюджетами, бюджетами міст обласного значення та ОТГ.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на прес-службу АМУ.
Дніпропетровська область отримала 85177.1 тис грн. Дніпропетровщині на придбання шкільних автобусів, в тому числі обладнаних місцями для дітей з особливими потребами виділили – 20593,0 тис грн, на спецавтомобілі для надання додаткових психологічно-педагогічних і корекційно-розвиткових послуг працівниками інклюзивно-ресурсних центрів – 9387,0 тис грн, на придбання персональних комп’ютерів – 25524,5 тис грн і на підключення закладів загальної середньої освіти до Інтернету регіон – 29672,6 тис грн.
«Ми передбачаємо можливість співфінансування з коштами бюджетів органів місцевого самоврядування. Зауважуємо, що ми створюємо умови для підключення закладів освіти до мережі Інтернет, при цьому абонплату мають сплачувати органи місцевого самоврядування зі своїх бюджетів», – зауважила виступаючи на засіданні Уряду міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
Позицію Асоціації міст України представляв Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан і він звернув увагу на те, що принцип співфінансування із місцевими бюджетами у самій постанові не передбачено, а тому АМУ очікує офіційного оприлюднення нормативно-правового документа. А також наголосив на тому, що ця субвенція є новим видом трансферту з державного бюджету місцевим бюджетам і до 2019 року таких видатків у державному бюджеті місцевим бюджетам не передбачалось.
«Уперше міста матимуть можливість отримати кошти на закупівлю шкільних автобусів, оскільки до цього часу подібна програма реалізувалась за принципом співфінансування з місцевими бюджетами лише у сільській місцевості. У той же час динаміка збільшення мережі інклюзивних класів свідчить про необхідність закупівлі у містах шкільних автобусів, обладнаних місцем для перевезення дітей із особливими потребами до закладів освіти. Відсутність коштів у місцевих бюджетах не дозволяла здійснити ці вкрай потрібні закупівлі. Постановою передбачено також спрямування коштів у райони та ОТГ на закупівлю автобусів», ‒ зауважив Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.