Понад 40 % споживачів газу на Дніпропетровщині мають борги

17.08.2021 11:06   -

Понад 40% клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» мають борги за газ. Заборгованість клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» за спожитий газ становить понад 398 млн грн. Ці борги споживачі накопичили переважно в осінньо-зимовий період. Про це повідомила прес-служба компанії.

Найбільш критична ситуація з заборгованістю склалася у великих населених пунктах. Зокрема, у Дніпрі борг домогосподарств за газ сягнув майже 114 млн грн, у Кривому Розі – понад 61 млн грн, у Кам’янському – більш ніж 44 млн грн. Також до антирейтингу потрапили: Нікополь (майже 17 млн грн боргу), Новомосковськ (понад 8 млн грн) та Павлоград (більш ніж 5 млн грн).  Загалом 44% клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» не розраховуються за блакитне паливо вчасно.

В умовах карантину ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» не ініціює відключення газу навіть злісним боржникам, а також не нараховує штрафи й пеню за невчасні розрахунки. Деякі клієнти забувають, що договірні відносини передбачають не тільки обов’язки постачальника забезпечувати ресурсом споживачів, а й обов’язок самого клієнта вчасно і в повному обсязі розраховуватися за використане блакитне паливо. На таких боржників чекають негативні наслідки: від втрати субсидій, до судових позовів. У результаті судової тяганини борг кожного неплатника збільшиться на суму судового збору (2 270 грн), та на 3% річних та інфляційних втрат.

На сьогодні за зверненням ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» у судах розглядається понад п’ять тисяч справ проти боржників.

6 липня 2021 року почав діяти наказ Міністерства юстиції №1061/5 – відтепер за рішенням суду та на вимогу державних і приватних виконавців на банківські рахунки боржників за житлово-комунальні послуги буде накладатися автоматизований арешт і відбуватися списання коштів. Якщо коштів на банківських рахунках виявиться недостатньо для виплати всієї суми боргу, різницю можуть стягнути за рахунок іншого майна.