Помічники депутатів відтепер мусять володіти державною мовою та мати вищу освіту

04.12.2020 10:05   -

3 грудня Верховна Рада визначила вимоги до помічників народних депутатів. Вони повинні не тільки вільно володіти українською мовою, а й мати вищу освіту ступеня молодшого бакалавра або бакалавра, – розповідає chas.news.

Під час чергового засідання народні обранці більшістю голосів підтримали законопроект де визначила вимоги до помічників народних депутатів, які повинні бути громадянами України володіти державною мовою і мати вищу освіту, а помічники без вищої освіти можуть працювати лише на громадських засадах.

Парламентарі прийняли за основу і в цілому відповідний законопроект №3644-д. За нього проголосувало 235 нардепів.

Згідно із законопроектом, «Помічником-консультантом за строковим трудовим договором (на постійній основі чи за сумісництвом) може працювати особа, яка має вищу освіту ступеня молодшого бакалавра або бакалавра», — йдеться у документі.

Нардеп розподіляє кошти для виплати своїм помічникам:

  • заробітної плати;
  • матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань;
  • зарплати за час відпустки;
  • матеріальної допомоги для оздоровлення під час надання щорічної основної відпустки;
  • грошової компенсації, передбаченої статтею 24 ЗУ «Про відпустки», за всі невикористані помічником-консультантом дні щорічної основної відпустки та додаткової відпустки.

Нардепи в два рази підвищили зарплати своїм помічникам, ми вже повідомляли про це “Грошей нема, але помічникам депутатів підвищили зарплату”

Таке рішення прийняли через залишки коштів на законодавчу діяльність. Передбачені до кінця року гроші не використали, тому нардепи вирішили роздати їх помічникам.

Верховна Рада прийняла зміни до постанови №4449 “Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України”, які дозволяють кожному члену парламенту виплатити своїм помічникам і консультантам в грудні близько 100 тисяч гривень. За відповідне рішення в ході засідання в четвер, 3 грудня, проголосували 289 народних депутатів.

Зокрема третій пункт постанови доповнено абзацом другим: “Тимчасово в період з 1 до 31 грудня 2020 року встановити місячний фонд для оплати праці помічників-консультантів народного депутата в розмірі 50 прожиткових мінімумів (109 тис. 450 грн – ред.), Встановлених для працездатних осіб на 1 січня 2020 року”

Раніше стало відомо, що нардепам заборонили брати в помічники близьких осіб. Раніше відсутність такого обмеження призводило до корупційних ризиків та зловживань.

У пояснювальній записці зазначається, що до цього нардепи не мали ніяких обмежень при призначенні собі в помічники-консультанти своїх близьких осіб, що призводило до корупційних ризиків. “Цей виняток, спеціально передбачений чинним законодавством для виборних посад і їх близьких осіб, призводив до низки історій з наймом до себе на роботу близьких осіб, які могли отримувати доступ до бюджетних коштів”, – йдеться в пояснювальній записці. Там також зазначається, що нове обмеження має перешкоджати потенційним зловживанням.