Польський президент з офіційним візитом в Україні – найголовнішим на переговорах буде питання безпеки

12.10.2020 18:41   -

Політичні переговори будуть присвячені двосторонньому співробітництву, євроатлантичним прагненням України, а також регіональним питанням, включаючи ситуацію в Білорусі, розповів керівник кабінету президента Польської Республіки Кшиштоф Щерський, повідомляє польське видання Tygodnik Solidarność

Президенти України і Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда підпишуть в понеділок у Києві важливу декларацію про стратегію дій у різних сферах, зокрема безпеки та економічної співпраці.

Триденний візит президента Польщі розпочався в неділю ввечері з відвідання Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили”. Там він вшанував пам’ять польських офіцерів у 80-ту річниці Катинського злочину, згадав про польсько-українське братерство по зброї 1920 року під час Варшавської битви проти більшовиків, звернув увагу на російську агресію, підкресливши, що територіальну цілісність України має бути відновлено.

«Вшанування жертв Катинського злочину, розмови про безпеку в регіоні та економічні питання будуть головними пунктами офіційного візиту президента Польщі Анджея Дуди в Україну», – інформує Польське радіо.

Взагалі, якщо згадати усі попередні зустрічі польського та українського лідерів (і Порошенка, і Зеленського), то можна помітити одну яскраву спільну рису: майже усі ці зустрічі відбувалися в рамках заходів, присвячених різним історичним подіям, – аналізує radiosvoboda.

Наприклад, у грудні 2017 року за президентства Петра Порошенка, візит Дуди до України розпочався з відвідин Меморіалу жертв тоталітарного режиму в селищі П’ятихатки, що на Харківщині. 

“Президенти приймуть дуже важливу політичну декларацію, яка підсумує і є переглядом усіх найважливіших напрямків у двосторонніх відносинах як у питаннях безпеки, економічної ситуації, так і в питаннях національної меншини в обох країнах та історичних питань”,- повідомив Щерський під час брифінгу для ЗМІ у Києві.

За його словами, це “дуже важливий документ, який комплексно на найближчі роки описує стратегію і спільні цілі польсько-української політики, польсько-українських відносин в різних сферах”.

Він зазначив, що в понеділок у Києві також буде підписано угоду, яка стосуватиметься доступу польської державної нафтогазової компанії PGNiG до приватизації в енергетичному та газовому секторах України.

Як повідомлялося, Дуда поклав символічний кошик з колосками пшениці біля пам’ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років, а також запалив свічку біля хреста Героям Небесної сотні.

Приїзд Дуди в Україну: польський президент відвідав Биківню та назвав візит  «особливо важливим» | БУГ - bug.org.ua

Згодом Дуда зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським, Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим і Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Переговори стосуватимуться двосторонніх відносин, євроатлантичних прагнень України, а також безпекових питань в регіоні, зокрема ситуації на Сході України та Білорусі. Темою переговорів будуть також історичні питання. Зокрема, у Києві проведуть переговори очільники інститутів національної пам’яті двох країн Антон Дробович і Ярослав Шарек.

 В столиці України Дуда також візьме участь у відкритті на території посольства РП пам’ятника легенді “Солідарності”, етнічній українці Анні Валентинович.

На третій день візиту, у вівторок 13 жовтня, Дуда відвідає Одесу, де буде підписано угоду про співпрацю між портами в Одесі та Гданську.

Президенти двох держав також візьмуть участь в українсько-польському економічному форумі в Одесі. Лідери Польщі та України планують підписати дві економічні угоди: Польська нафтогазова компанія (PGNiG) підпише угоду, що відкриє їй шлях до участі в приватизації енергетичного та газового сектора в Україні. Другий контракт стосуватиметься співпраці між Одеським та Ґданським портами.

«Йдеться про дорожній транзит, залізницю та порти. Ми хочемо це все зв’язати. Це також є елементом стратегії президента Дуди щодо побудови згуртованої інфраструктури вздовж осі Північ-Південь у нашій частині Європи. Україна як країна, що не входить до ЄС, не може повноцінно брати участь в «ініціативі Трьох морів», тому за допомогою двосторонніх угод ми додаємо цей український елемент до ширшої концепції співпраці в нашому регіоні», – сказав міністр інфраструктури Польщі Щерський.

Україна планує наступного року відкрити генконсульство у Вроцлаві