Польща консультуватиме Дніпропетровщину в питаннях об`єднання громад

22.06.2015 18:01   -
Автор:

На Дніпропетровщині на запрошення голови облради Євгена Удода з тижневим візитом перебуває група польських експертів. Вони проведуть низку зустрічей з громадами та керівниками міст і районів аби передати свій досвід з децентралізації та успішної роботи в умовах добровільного об`єднання громад. Делегацію очолює директор управління інвестиційних проектів адміністрації міста Люблін Кшиштоф Лонтка.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ”.
За його словами, фахівці на прикладі польських громад доведуть необхідність адміністративно-територіального реформування, а також покажуть всі фінансові та соціальні переваги, які отримають об’єднані території.
«Свого часу у питаннях децентралізації ми прийшли до політичного компромісу на рівні Конституції. Маємо успішний досвід відокремлення державної влади від публічної, які функціонують незалежно одна від одної. У той же час, громадськість має право у судовому порядку вимагати від держави виконання її обов’язків і це є нормою для Польщі. Наш 25-ти річний досвід показує, що керувати громадою будь-якого рівня ефективніше, ніж сидіти у парламенті і спускати вказівки зверху-вниз. Саме ініціатива знизу і ставка на найменші громади забезпечують фінансову та соціальну стабільність територій. Ми готові супроводжувати ваші території у цих питаннях», – зазначив Кшиштоф Лонтка. Він також запропонував аби сільські голови регіону відвідали Польщу та змогли перейняти сусідній досвід реформування та регіонального розвитку в нових умовах.
Нагадаємо, нещодавно представники облради, районів, міст та сіл Дніпропетровщини пройшли стажування у воєводстві Нижня Сілезія (Польща). Дніпропетровська делегація ознайомилась з польським досвідом реформування, щоб втілити його у нашому регіоні.