Володимир Горбулін вважає нове військове протистояння з Росією неминучим

30.11.2020 09:21   -

На думку відомого українського аналітика Володимира Горбуліна, що колись був секретарем РНБО України, шлях безпринципного примирення з Росією, яким сьогодні прагне іти наша влада, може стати пасткою для України. Адже Путін не відмовився від своєї мілітаристської політики і все ще мріє повернути Україну в орбіту свого впливу.

На думку Горбуліна, ескалація збройного конфлікту між Україною і Росією станеться неодмінно.

Росія намагається задушити Україну невійськовими способами. Але розширення агресії до використання військового важеля неодмінно станеться, якщо всі інші методи не спрацюють … Оскільки Путін має намір царювати в Кремлі до 2036 року, спроби задушити Україну будуть, і їх передбачається багато. Потурань чекати не варто, хіба що Росія сама почне задихатися в капкані економічної кризи“, – зазначає експерт.

В такій ситуації Володимир Горбулін не радить українській владі втрачати пильність та безпринципно іти на поступки терористам і росіянам. Визнання легітимності терористичних угруповань на Донбасі через проведення виборів може в подальшому спровокувати справжню громадянську війну і розвал України зсередини. До того ж, узаконення терористів і їхніх вимог може зашкодити і поверненню українського Криму.

Денис Пушилин: «Разногласия между Донбассом и Украиной не уменьшаются»  (France Inter, Франция) | Политика | ИноСМИ - Все, что достойно перевода

В даній ситуації, Володимир Горбулін радить не забувати про різноманітні потенційні загрози з боку РФ і, поруч із дипломатичними зусиллями, будувати міцну сучасну армію, яка зможе змусити ворога відмовитись від своїх агресивних планів. Велике значення аналітик радить приділяти новітнім технологіям ведення війни та інформаційній безпеці. Окрім того, на думку Горбуліна, важливим завданням в плані обороноздатності України є завершення створення та удосконалення військ територіальної оборони.

Територіальна оборона по-українськи має сформувати для Росії таку вороже середовище, в якій її війська не зможуть ефективно діяти. При цьому необхідно впроваджувати нові принципи територіальної оборони: високий рівень автономності підрозділів, високий рівень технологічності сучасних озброєнь … і тісний зв’язок з ВСУВивірена побудова територіальної оборони здатна збалансувати армію, створивши ємний резервуар для мобілізаційного ресурсу і одночасно дозволивши розумно скоротити ЗСУ, зробивши їх технологічними“, – наполягає аналітик.

Володимир Горбулін зізнається, що наразі у влади немає чіткої стратегії розвитку армії. Натомість, Горбулін запропонував свій план модернізації української армії, що розрахований на 5 років і вартує 5-7 млрд доларів. Проєкт передбачає скорочення чисельності Збройних Сил до кількості 170-180 тисяч – це будуть професіонали, що служать на контрактній основі і мають у своєму розпорядженні новітню військову техніку.

У НАТО прокоментували масштабні навчання "Об'єднані зусилля-2020" в Україні  | Новинарня

До закінчення п’ятирічної програми все бойові підрозділи повинні бути укомплектовані особовим складом на 95-100%, озброєнням і технікою – на 100% … У ВСУ-2025 очікується не менше 70% модернізованої бойової авіаційної техніки, 30% нових танків і артилерійських систем, включаючи нові; розроблені в останні роки РСЗВ, а також створених і повністю готових до бойових дій не менше 6-10 ракетних дивізіонів“, – вважає Горбулін.

Загалом, основні зміни, яких потребує українська армія, на думку Горбуліна, зводяться до таких:

  • Удосконалення системи управління: створення Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ.
  • Розвиток сучасних систем радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби. Цим стурбована і Росія.
  • Розвиток державної системи ППО.
  • Розвиток високоточних засобів ураження: це можуть бути проекти Нептун, Вільха-М, ОТРК Грім-5.
  • Розвиток безекіпажних платформ і ударної робототехніки.
На Одещині випробували ракетний комплекс "Нептун" - новини Еспресо TV |  Україна