“Ігор Коломойський не є президентом”, – Зеленський розказав про бюджет, олігархів, дороги і боротьбу з корупцією

20.12.2020 11:51   -

У співбесіді з журналістами The New York Times президент Зеленський розказав про плани щодо розвитку України на 2021 рік і те, чому будівництво доріг під час пандемії було одним із пріоритетів уряду.

Щодо 2021 року, то Зеленський прокоментував бюджет на 2021 рік, сказавши про суттєве збільшення фінансування медицини, оборони та освіти. За його словами, у держбюджеті на медицину передбачено майже 160 млрд грн і заплановано збільшення заробітних плат медиків. А освіта й наука наступного року отримають на 26 млрд грн більше і загалом на їхній розвиток буде спрямовано майже 170 млрд грн. Зокрема, на 20% зростуть зарплати освітян. Бюджет Міністерства оборони у 2021 році сягне понад 117 млрд грн.

Похвалившись початком земельної реформи в Україні та “боротьбою з корупцією”, Зеленський перейшов до пояснення, наскільки важливою задачею є відновлення доріг у країні. При цьому президент відзначив, що частину коштів з “великого будівництва” було навіть перенаправлено на потреби медицини через епідемію коронавірусу, а тому не все заплановане було реалізовано.

Друга історія – це інфраструктура, якої, я вважаю, в країні не було, точніше, вона була, але за неї було дуже соромно, доріг в Україні не було. Коли ми кажемо про наступний крок, я говоритиму про інвестиції, про концесію й так далі. А щоб когось запрошувати, треба розуміти, що людина повинна якось до тебе долетіти й доїхати. І тому потрібно робити інфраструктуру – це вітрина. Багато звинувачень на мою адресу, мовляв, під час пандемії я приділяв багато часу інфраструктурі. Зараз люди побачили, що наші швидкі почали добиратися до хворих швидко. Наші МНС (пожежні машини) почали доїжджати швидше“, – сказав Зеленський. 

Персона Петра Порошенка досі є символічною для Зеленського, а тому на питання про можливу співпрацю з партією ЄС заради блага країни, Володимир Олександрович тут же пригадав, що Порошенко – олігарх і намагається лобіювати в парламенті свої інтереси. Правда, про іншого олігарха – Ігоря Коломойського – Зеленський в даному контексті взагалі не згадав.

Зрозуміло, що в партії люди різні, і всі люди живі, на когось впливають – по-різному, психологічно. Хочуть впливати всі фінансові групи, серед іншого й фінансові групи Медведчука, Порошенка, які також представлені в парламенті. Тому щодо відповіді на друге питання, чи готові ми співпрацювати, – я не розумію, з ким. З олігархом Порошенком я не готовий співпрацювати“, – заявив президент. 

Щодо олігархів загалом, то Зеленський, за його словами, є ярим противником їх втручання у політику. На думку президента, олігархи мають займатись виключно питаннями свого бізнесу. Власне, на словах, Зеленський назвав олігархів ворогами держави. Саме вони, на думку президента, є одним із чинників корупції, із якою він прагне боротися.

Я вважаю, що в олігархів у цьому цивілізованому світі є два виходи: олігархи стають великим бізнесом, і тоді вони не мають впливу ні на політику, ні на засоби масової інформації. Тоді, якщо вони платять податки й забезпечують робочі місця, у держави з ними прекрасні робочі відносини. Якщо фінансові групи мають політичний вплив, постійно займаються лобізмом, мають ЗМІ, у яких вони не просто міноритарії, а контролюють інформаційну політику, вони з великих підприємців перетворюються на олігархів. І тоді держава повинна з ними боротися“, – сказав Зеленський. 

На пряме питання журналістів щодо прагнень Коломойського впливати на державну політику, його діяльність щодо дискредитації західних партнерів та пропонованих ними реформ, Зеленський все ж таки прямо заявив, що позиція олігарха і позиція держави – це відмінні речі.

“Ігор Коломойський не є Президентом. І виступати від України, від імені Президента України, від уряду України він не може. Це заяви одного з бізнесменів, одного з олігархів“, – підкреслив президент України.