Подолавши епідемію коронавірусу, Китай має шанси стати новим світовим лідером

23.03.2020 06:09   -
Автор:

На днях уряд КНР заявив про те, що Китай зміг подолати епідемію і взяти розповсюдження коронавірусу під повний контроль. Зокрема, в епіцентрі коронавірусу місті Ухань а сьогодні не виявлено жодного нового випадку зараження. В усьому Китаї станом на 22 березня виявлено всього 46 нових випадків зараження – при цьому лише 1 серед постійних мешканців, а 45 – серед тих, хто повернувся в країну з-за кордону. Про це повідомило, зокрема видання УП з посиланням на Reuters.
Якщо найближчим часом така тенденція збережеться, то можна буде справді сказати – Китай подолав епідемію.
Важливим у цій ситуації є те, що подолавши кризу, Китай постає в якості неофіційного світового лідера, адже медична допомога з Китаю тепер надається багатьом іншим країнам, а досвід подолання епідемії в КНР багато хто визнає безцінним і готовий використовувати «китайський рецепт» в боротьбі з пандемією. Зокрема, про це прямо заявляв і президент України Володимир Зеленський. А група китайських лікарів із вантажем медикаментів прибула до Італії для надання консультацій і допомоги.

Таким чином, Китай із просто потужної держави сьогодні перетворюється на світового лідера.
І це відбувається на фоні прогресуючої пандемії коронавірусу в решті світу (більшість країн ще навіть не досягнули піку захворюваності на вірус серед населення) та зумовленої пандемією економічної кризи.
Картинки по запросу
Китай, першим оговтавшись після епідемії, має всі шанси використати таку перевагу і в економічній площині – поки решта країн, включаючи великих фінансових гравців світової економіки (США, Євросоюз, Японія, Британія тощо) будуть демонструвати зниження промислового та іншого виробництва, Китай зможе заміщувати на світовому ринку відомих світових виробників.
Зокрема, Китай може з великою вигодою використати різке падіння цін на енергоносії саме для збільшення промислового виробництва. Поки інші країни вкладатимуть мільярдні інвестиції в протиепідемічні заходи, Китай зможе виступити в якості інвестора різних секторів світової економіки.
Міжнародний валютний фонд, за інформацією Reuters, на днях заявив про те, що ознаки стабілізації економіки Китаю вже спостерігаються і більшість підприємств повертається до нормальної роботи.
Втім, піднесення Китаю може статись за умови, що епідемію справді вдалось подолати, адже, на думку фахівців МВФ, є велика ймовірність повторного спалаху інфекції.
Картинки по запросу