Після річної перерви у Дніпрі розпочинається фестиваль нових медіа та авдіовізуального мистецтва «Конструкція»

18.06.2021 07:56   -

На Крутогірному узвозі, зібралося багато людей. О дев’ятнадцятій розпочався фестиваль експериментального мистецтва “Конструкція”. Він стартував 17 червня і триватиме до 27 червня.

На зображенні може бути: текст

Із 17 по 27 червня кілька найпомітніших об’єктів міста стануть майданчиками для інтерактивних медіаінсталяцій, авдіовізуальних перформансів, концертів електроакустичної музики, дискусій та освітніх подій. 20 митців та музикантів з України та країн Євросоюзу презентуватимуть свій погляд на особливості міста та життя людини в ньому: взаємодію особистого і спільного, минулого і теперішнього, індустріального і пострадянського.

У програмі — лекції, музичні виступи, перфоманси, експозиції та обговорення. Усе це — відбуватиметься у різних локаціях Дніпра, наприклад, заплановано архітектурну виставку “Monument Group”, та два концерти.

Фестиваль у Дніпрі проводять уже сьомий рік поспіль. Та цього разу програму вирішили розширити з 3-5 днів до 10. Організатори зазначають: це дало можливість запросити ще більше митців та влаштувати нові перфоманси. Вхід на всі події безкоштовний.

Повну програму заходів можна побачити на офіційному сайті фестивалю “Конструкція”.

На «Конструкції»-2021 виступлять швейцарський саунд-дизайнер Feldermelder зі своїм новим проєктом Holy Oscillators, шотландська композиторка польського походження Ela Orleans з авдіовізуальним перформансом Night Voyager, австро-угорський дует Ressi/Benes, що досліджує екстремальні психологічні стани засобами музики, й інші закордонні та українські артисти.

У межах виставкової програми киянин Саша КУРМАЗ, дніпрянин Данило ГАЛКІН, американський автор Clemens Pool з групою Known Cages та інші митці та мисткині представлять свої проєкти в знакових локаціях Дніпра. Серед них покинутий кінотеатр «Салют», органний зал у будівлі Свято-Миколаївської церкви та новий Центр сучасної культури в Дніпрі (DCCC), що розташувався в колишньому Будинку губернського земства. Фестиваль відбудеться відповідно до актуальних протиепідемічних вимог. Деякі заходи відбудуться в онлайн-форматі, до того ж на сайті можна буде відвідати 3D-екскурсію всіма артоб’єктами, створеними під час «Конструкції».

Партнерами фестивалю є Чеський центр у Києві, Дніпровський коледж культури та мистецтв, Австрійський культурний форум, Pro Helvetia, Sonica festival Glasgow, Британська Рада в Україні, Центр сучасної культури в Дніпрі.

«Конструкція» проводиться з 2014 і базується в Дніпрі. Протягом семи років у фестивалі взяли участь митці та музиканти з більш ніж 20 країн, було задіяно понад 30 різних міських локацій. За час існування «Конструкцію» відвідали близько 15 000 людей.

Засновники фестивалю – керівники громадської організації Kultura Medialna Андрій ПАЛАШ і Катерина РУСЕЦЬКА. Ось що вони розповідають про народження “Конструкції”.