Підвищення пенсій, скасування виплат ВПО та перехід на літній час: зміни для українців з 1 березня

29.02.2024 16:04   -

З 1 березня в Україні відбудеться низка змін. На пенсіонерів чекає індексація пенсій, що значно вплине на виплати. Переселенці від початку місяця залишаться без грошової допомоги, а також зміняться правила вʼїзду для українців у різні країни. На що чекати, – розповість «Наше Місто».

Індексація та підвищення пенсій

Індексація пенсій українців щорічно проводиться у березні. За повідомленням уряду, цьогоріч пенсії збільшаться на приблизно 8% з урахуванням інфляції та середньої заробітної плати. Згідно зі словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, з 1 березня середнє підвищення становитиме 322 грн, а середня пенсія підніметься до 5717 грн.

Максимальна сума підвищення обмежена 1500 грн. А пенсії, призначені у 2021-2023 роках, збільшаться лише на 100 грн. Індексації можуть чекати близько 10 млн громадян, включаючи пенсіонерів, які сплачують страхові внески, військових, чорнобильців з інвалідністю та отримувачів страхових виплат.

Окрім індексації, з 1 березня 2024 року планується підвищення мінімальних пенсій залежно від віку та страхового стажу:

  • Для отримувачів мінімальної пенсійної виплати (пенсіонерів з невеликим стажем) – від 2520 грн до 2725 грн;
  • Пенсіонерам у віці до 70 років зі стажем 30/35 років – від 2760 грн до 2980 грн;
  • Непрацюючим пенсіонерам у віці від 65 до 70 років зі стажем 30-35 років, а також пенсіонерам у віці понад 80 років зі стажем 20-25 років – від 3120 грн до 3370 грн;
  • Пенсіонерам у віці від 70 років зі стажем 30-35 років – від 3000 грн до 3240 грн.

Зміни у виплатах для ВПО

З 1 березня 2024 року також зміниться порядок виплат грошової допомоги для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Лише обрані категорії отримають виплати в розмірі 2-3 тис. грн, іншим потрібно буде подати нову заяву. Критерії призначення допомоги стануть більш жорсткими, і це може призвести до відмови в допомозі для значної кількості ВПО.

Автоматичне продовження виплат буде розповсюджуватися протягом ще пів року для наступних категорій населення:

  • Пенсіонерам, у яких розмір пенсії не перевищує 9444 грн.
  • Особам з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям.
  • Дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.
  • Після подання нових заяв з 1 березня допомогу зможуть отримувати такі категорії:
  • Вагітні жінки після 30-го тижня вагітності.
  • Малолітня дитина, яка прибула в нову громаду без супроводу законного представника.
  • Особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в сім’ї не перевищує 9444 грн).
  • Особи працездатного віку, які не працюють, але зареєструвалися в центрі зайнятості, і при цьому в сім’ї є діти, які відвідують садочки або навчальні заклади.
  • Особи, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, або за тяжкохворою дитиною.

Грошова підтримка батьків

Додаткова підтримка від держави буде надаватися батькам, які не можуть працювати через догляд за дітьми, при умові, що сукупний дохід на одного члена сім’ї на місяць не перевищує 9444 грн і сім’ї проживають на територіях, де можливі чи ведуться бойові дії. Заяву на продовження виплат можуть подати особи працездатного віку, які не працюють і доглядають за дітьми до 14 років, а також родини з трьома чи більше дітьми до 18 років.

Також сім’ї, які проживають в умовно безпечних регіонах України, де немає можливості віддати дитину до дитячого садочка або де навчання у школі відбувається онлайн чи в змішаному форматі, можуть також подати заяву та отримувати виплати ще 6 місяців.

Реєстрація на Національний мультипредметний тест

Першою важливою подією у календарі Національного мультипредметного тесту (НМТ) на 2024 рік є 14 березня. Цього дня розпочинається реєстрація для участі в основній сесії тестування.

Реєстраційний період триватиме протягом місяця, до 11 квітня, і проводитиметься через особистий кабінет випускника. Після цього учасники матимуть кілька днів на корегування своїх даних. До 15 квітня вони можуть змінити предмет на вибір, а також вибрати новий населений пункт для проходження НМТ,  в Україні чи за кордоном.

  • Основна сесія тестування триватиме від 14 травня до 25 червня, а результати будуть оголошені до 2 липня.
  • Реєстрація для участі у додатковій сесії НМТ розпочнеться 10 травня і триватиме з 11 по 19 липня.

Слід відзначити, що у 2024 році обов’язковими є три предмети: українська мова, математика та історія України. Предмет на вибір обирається серед такого переліку: фізика, хімія, біологія, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, географія, українська література.

Зміни у правилах в’їзду та виїзду для українців

Деякі країни Європи можуть внести певні зміни в правила в’їзду та перебування для громадян України. Таким чином, в найближчому майбутньому для в’їзду в Євросоюз буде обов’язковим отримання дозволу ETIAS та сплата збору у розмірі 7 євро.

У нашій країні відбувається обговорення проєкту закону щодо перебування українців у різних країнах. Згідно з цим законом, біженці повинні подати заяву на отримання ідентифікаційного коду Pesel протягом перших 30 днів після в’їзду, у порівнянні з попередніми 90 днями.

Важливо зауважити, що термін перебування у місцях тимчасового розміщення буде скорочено до 120 днів. Після цього терміну ті, хто перебуває в Польщі понад 120 днів, повинні будуть оплачувати половину витрат, а ті, хто перебуває довше 180 днів, – 75% витрат.

У Німеччині підтримка для біженців зменшиться, а витрати скоротяться до 1,7 мільярда євро з 3,75 мільярда євро. Після 36 місяців перебування у країні, українські біженці отримуватимуть лише необхідні виплати, проживаючи у гуртожитках.

В Чехії також планують скоротити термін розміщення біженців та надавати безкоштовне житло певним категоріям осіб. Відповідно до нових правил, українці можуть отримувати лише єдину виплату у розмірі від 150 до 160 доларів на людину.

Перехід на літній час

В останню неділю березня Україна перейде на літній час. У ніч на неділю, 31 березня, о 03:00 годині слід перемістити вперед на одну стрілку годинника.

Триває дискусія в Україні щодо доцільності використання сезонного часу, зокрема «літнього». Природним для країни вважається “зимовий” час, оскільки 95% території перебуває в часовому поясі UTС+2 (Київський час). Луганська та частково Донецька, Харківська та Закарпатська області знаходяться в інших часових поясах.

У Верховній Раді було кілька спроб скасувати переведення годинників навесні. У 2021 році відповідний законопроєкт доходив до другого читання. У пояснювальній записці до проєкту закону підкреслювалося, що перехід на “літній” час може призводити до ризиків для здоров’я та не сприяє ефективному використанню енергоресурсів.

Проте остаточне голосування не набрало достатньої підтримки, і документ відправили на доопрацювання. До теперішнього моменту не відомо, коли його приймуть.

Свята у березні та державні вихідні

Міжнародний жіночий день, що відзначається 8 березня, у Україні залишається державним святом та вихідним днем відповідно до Кодексу законів про працю (КЗпП). У минулому році в парламенті розглядали можливість скасування декількох свят, зокрема 8 березня, як “пережиток радянських часів”. Однак відповідний законопроєкт залишається на розгляді в комітетах і не має остаточного рішення.

Отже, перелік державних свят поки не зазнав змін, але у 2024 році 8 березня не буде вихідним, через введений воєнний стан, який скасував всі додаткові дні відпочинку.

За матеріалами Наше Місто.