Pfizer незабаром створить пігулки для лікування тих, кого не захистить вакцинація від COVID-19

24.03.2021 15:30   -

Американська фармацевтична компанія Pfizer розпочала клінічні випробування перорального противірусного препарату коронавірусу, – повідомляє aa.com.t.

Ефективність таблеток підтверджують доклінічні дослідження. Pfizer також повідомляє, що паралельно працює над ще одним препаратом, який необхідно вводити внутрішньовенно. Він призначений для пацієнтів з ускладненнями COVID-19.

Перший етап випробування препарату в США, PF-07321332, є типом лікарського засобу, який називається інгібіторами протеази, який працює шляхом інгібування ферменту, необхідного для реплікації вірусу в клітинах людини.

“Для боротьби з пандемією COVID-19 потрібні як профілактика за допомогою вакцини, так і цілеспрямоване лікування тих, хто заразився вірусом”, – заявив головний науковий керівник Pfizer Мікаель Долстен. “Враховуючи те, вірус мутує, ймовірно, що буде критично важливо мати доступ до терапевтичних можливостей як зараз, так і після пандемії”.

Після розробки дводозової вакцини з німецьким партнером BioNTech компанія планує самостійно розробити технологію мРНК для виготовлення нових вакцин проти інших вірусів.

Вакцина від COVID-19 розробки американського фармгігантів Pfizer і німецької біотехнологічної компанії BioNTech має ефективність в 95%.

Кількість випадків коронавірусу в березні зросла вперше з січня в США – країні, яка найбільше постраждала від пандемії.

Хоча в США спостерігається понад 543 000 смертей, пов’язаних з коронавірусом, кількість випадків захворювання приблизно за рік склала майже 30 мільйонів, згідно з даними Університету Джона Хопкінса.

Із 156 мільйонів розподілених доз вакцин у США станом на початку понеділка було введено 126 мільйонів, але менше 45 мільйонів людей, або 13,5% населення, отримали дві дози, за даними Центрів контролю та профілактики захворювань.

Компанія заявила, що також проводить дослідження внутрішньовенного інгібітора протеази, який зараз перебуває у багатодозовому дослідженні фази 1b на госпіталізованих учасниках клінічного випробування з Covid-19.

Випробування фази 1 – це подвійне сліпе, плацебо-контрольоване, одноразове та багаторазове дослідження ескалації дози на здорових дорослих, що оцінює безпеку, переносимість та фармакокінетику.

Початок цього дослідження підтверджується доклінічними дослідженнями, які продемонстрували противірусну активність цього потенційного засобу першої терапії, розробленого спеціально для придушення реплікації вірусу.