Pfizer – єдина вакцина, схвалена FDA для підлітків старше 12 років, безпечна й для молодших дітей

21.09.2021 06:27   -

Виробники вакцини від коронавірусу Pfizer/BioNTech заявили, що вона безпечна і викликає стійку імунну відповідь у дітей від 5 до 11 років, – повідомляє Investing.com з посиланням на CNBC.

У випробуваннях, в яких брало участь понад 2200 дітей, була протестована схема щеплення двома дозами вакцини по 10 мікрограмів – це приблизно третина дозування, що використовується для підлітків і дорослих, – з інтервалом в 3 тижні. Результати випробувань компанії планують надати регулятору в сфері охорони здоров’я США – Управлінню з санітарного нагляду за якістю продуктів і медикаментів (FDA) та іншим органам якомога швидше.

Генеральний директор Pfizer Альберт Бурла заявив минулого тижня, що його компанія зможе надати FDA дані про дітей віком від 5 до 11 років до кінця цього місяця. Якщо FDA знадобиться для аналізу з цієї вікової групи стільки ж часу, скільки для дітей від 12 до 15 років, то чекати вакцинації можна буде до Хелловіну.

Новина стала приємним сюрпризом для батьків, які хочуть вакцинувати своїх дітей на тлі початку нового навчального року в умовах поширення в країні особливо небезпечного дельта-штаму. Захворюваність на коронавірус серед дітей у США залишається тривожно високою: за тиждень, що закінчився 9 вересня, було зареєстровано 243 000 нових випадків заражень дітей, згідно з останніми даними Американської академії педіатрії.

Діти, які пройшли процедуру щеплення, добре переносили її, і вакцина змогла викликати у них імунну відповідь, а побічні ефекти були схожі з тими, які спостерігалися в дослідженні людей старшого віку: від 16 до 25 років. За даними Центрів з контролю і профілактиці захворювань (CDC), до загальних побічних ефектів серед підлітків і дорослих належать утома, головний і м’язовий біль, озноб, лихоманка і нудота.

На даний момент вакцина Pfizer-BioNTech – єдина, схвалена FDA для підлітків старше 12 років, тоді як вакцини конкурентів – Moderna і Johnson & Johnson дозволені лише для дорослих.

Наприкінці жовтня Pfizer також планує опублікувати дані клінічних випробувань про те, наскільки добре справляється її вакцина із захистом дітей у віці від 6 місяців до 5 років.

Тим часом стало відомо, що “В Україні дозволили комбінувати вакцини Moderna та Pfizer”.