Першим до ВР внесли законопроект про соціальний захист добровольців АТО

28.11.2014 10:24   -
Автор:

27 жовтня, під час першого засідання нового парламенту одним із перших до Верховної Ради України 8 скликання внесено законопроект про надання добровольцям, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції на сході України, статусу учасників бойових дій із відповідним соціальним забезпеченням.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Нагадаємо, за словами народного депутата від 29 виборчого округу Віталія Купрія, ухвалення цього закону надасть можливість добровольцям, які не є військовослужбовцями або правоохоронцями, отримувати соціальні пільги за безпосередню участь в АТО.
Він також висловив особливу подяку заступнику голови Дніпропетровської ОДА Святославу Олійнику за юридичну підтримку в розробці законопроекту.
Сам Олійник, коментуючи законодавчу ініціативу, висловив впевненість у тому, що депутати, які представляють у парламенті добровольчі формування, належним чином контролюватимуть діяльність виконавчої влади.
«Ми задоволені тим, що у Верховній Раді є група чесних і патріотичних депутатів, які сьогодні реалізували свою першу законодавчу ініціативу. Вона надає соціальні гарантії добровольцям, що захищають нашу країну. Досвід безпосередньої взаємодії Дніпропетровської ОДА з добровольцями-учасниками бойових дій у зоні АТО вселяє в нас впевненість у тому, що ці люди ніколи не зрадять своїх ідеалів та ефективно виконуватимуть функцію парламентського контролю за діяльністю виконавчої влади та президентської вертикалі», – заявив Олійник.
Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій соціального захисту осіб, які добровільно захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» внесли народні депутати Дмитро Ярош, Сергій Мельничук, Віталій Купрій, Борис Філатов, Юрій Береза, Андрій Денисенко, Борислав Береза, Олег Дубінін, Валентин Дідич.
Законопроектом пропонується визнання учасниками бойових дій добровольців, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, відповідно поширивши на них дію Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» з наданням відповідних гарантій соціального захисту, передбачених цим Законом.
Законопроект також передбачає поширення на добровольців дії Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» в частині виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності.
Крім того, законопроект надає добровольцям право на укладення контракту на проходження військової служби після отримання статусу учасника бойових дій.