Переважна більшість громадян України підтримують впровадження української мови в усі сфери суспільства

28.09.2020 07:38   -

Згідно з результатами дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей, переважна більшість громадян нашої країни позитивно оцінюють впровадження української в суспільному просторі.

72% опитаних вважають, що українська мова є важливим атрибутом державності. Щоправда, на заході країни таких людей більше. На сході України таку ідею не підтримують аж 49%.

Окрім того, більшість українців (52%) вважають, що права російськомовних громадян України ніяк не порушуються. Натомість, 26% вважають, що такі порушення мають місце. В той же час, 51% українців переконані, що права україномовних порушуються на окупованих Росією територіях.

Цікаво, що аж 66% опитаних переконані в тому, що українська мова має бути єдиною державною, а російська може вільно використовуватися в інших сферах життя. Відсоток же тих, хто вважає необхідним надання російській мові статусу другої державної – 13%.

Більше того, аж 82% опитаних вважають, що чиновники та держслужбовці мають спілкуватися українською як державною. Причому погоджується з цим, в тому числі, й більшість мешканців Півдня та Сходу (82% та 63% відповідно).

79% опитаних вважають, що громадяни України мають знати українську. А от 16% із цим твердженням не згодні і українську вчити не бажають. Найбільше не згодних з цим на Сході – 28%, але більшість (65%) навіть там підтримують обов’язкове знання громадянами державної мови і в регіоні.

Схоже ставлення і до освіти – 77% підтримують викладання у школах українськой, в той час як проти цього виступають 17% опитаних.