Пентагон працює над передачею Україні оперативних даних розвідки для реагування у разі вторгнення Росії

25.12.2021 11:03   -

Міністерство оборони США працює над можливістю надавати Україні розвідувальні дані, які допоможуть швидше реагувати на ймовірне російське вторгнення, – повідомляє The New York Times.

Ця розвідувальна інформація включатиме зображення, які показують рух російських військ і дозволяють визначити, чи збираються вони перетнути кордон. У статті наголошується, що адміністрація Байдена усвідомлює, наскільки важливою є обізнаність у реальному часі для уряду України. Американські спецслужби вже надають Україні доступ до більшої кількості матеріалів, ніж раніше.

Pentagon to share operational intelligence with Ukraine - Perild

Джерела видання у Пентагоні побоюються, що у разі схвалення такого кроку президентом Джо Байденом, це може викликати обурення у Росії. The New Yor Times також повідомила, що невелика група співробітників Пентагону нещодавно приїздила в Україну, щоб оцінити потреби країни в протиповітряній обороні.

Росія зосередила навколо України групи військ чисельністю понад 100 тисяч і продовжує стягувати війська. Західні ЗМІ повідомляють, що в масштабному вторгненні можуть брати участь до 175 тисяч російських військових. Також Росія посилює угруповання бойовиків «ЛНР» і «ДНР».

Росії в разі вторгнення загрожують масштабні санкції, аж до відключення від платіжної системи SWIFT. У РФ вже заявили, що «виживуть», якщо це станеться.

Росія вимагає гарантії від НАТО щодо нерозширення його на схід Європи, а 21 грудня міністр оборони РФ заявив, що американські ПВК «готують на Донбасі провокації з хімічною зброєю». У США цю заяву спростували.