Пенсіонерам не заборонятимуть працювати – Уряд

17.08.2020 06:48   -

У Міністерстві соціальної політики вважають, що ставити перед працюючими пенсіонерами умову вибору або пенсії або зарплати – не правильно. Зокрема, посилаються на європейський досвід і вважають, що працюючі пенсіонери поповнюють пенсійний фонд.

«Сьогодні європейська практика зупинилася на тому, що пенсіонер, виходячи на пенсію має отримувати пенсію, і можливо навіть і повну заробітну плату, тобто він має довше залишатися на ринку праці, це з одного боку внески, а з іншого боку це впливає на його довголіття і життя. Тобто він довше живе, коли він більш активний. І більше в суспільстві. Тобто це все елементи, необхідні для пенсіонера», – заявив радник міністра соціальної політики Микола Шамбір в ефірі Громадського.

Раніше урядовці заявляли про те, що леякі пенсіонери можуть втратити пенсію, але, виявляється, це не стосується випадку, коли пенсіонер працює.

Позбавлення пенсії можливе у деяких випадках:

  • Громадяни, які оформили пенсії за підробленими документами. Мінфін та Пенсійний фонд кілька років проводять верифікацію одержувачів соцвиплат.
  • Пенсіонери, які мешкають за кордоном. У законі йдеться, що «пенсія припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України».
  • Якщо пенсіонер не отримував пенсію 6 місяців поспіль.
  • Переселенці, які змінюють місце проживання без сповіщення держави. «Якщо за результатами перевірки, проведеної підрозділами Державної міграційної служби, буде прийнято рішення про те, що фактичне місце проживання не відповідає офіційному, виплату пенсії буде припинено з наступного місяця», – заявило Головне управління Пенсійного фонду в Донецькій області.