Паспорт вакцинації в ЄС відкриє кордони для обраних

02.03.2021 13:38   -

До кінця березня Європейська Комісія представить проєкт функціонування “цифрового зеленого паспорта” для щеплених від коронавірусу, пообіцяла Урсула фон дер Ляєн, – повідомляє verietyinfo.

Окрім щеплень та тестування, у цьому паспорті також може бути вказано, чи людина “Має імунітет за станом здоров’я, наявністю антитіл“, – заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) під час виступу в Європарламенті.. 

В Єврокомісії планують до кінця березня представити проєкт “цифрового зеленого паспорту” для вакцинованих від коронавірусу.

За словами фон дер Ляєн, єврокомісари мають намір уже “в найближчі кілька місяців створити технічні передумови” для запровадження такого документа про проведену вакцинацію від коронавірусу. На тлі цього очільниця Єврокомісії наголосила на важливості солідарності в цьому питанні всіх країн-членів Євросоюзу. “Для того, щоб цифровий зелений паспорт був успішним, нам потрібна підтримка всіх країн-членів”, – наголосила керівниця Єврокомісії.

«Ми пропонуємо забезпечити узгодження критеріїв (…) і створити платформу, яка буде поєднувати різні національні рішення», – зазначила Урсула фон дер Лейен.

Підготовча робота з державами займе «щонайменше три місяці». Вона також нагадала “що не було чітких доказів того, що після щеплення вірус зупиняється”.

Це пропозиція ” на основі інформації, що міститься в цьому сертифікаті, спрямована на сприяння свободі пересування “, – сказав речник, зазначивши, що повага до свободи пересування є компетенцією Брюсселя. Також було обіцяно “захист, безпеку та конфіденційність персональних даних».

Деякі держави, включаючи Францію, розглядають аспекти з порушення рівності права, пов’язані з “вакцинним паспортом“, побоюючись глибокої нерівності, коли в даний час вакциновано менше 5% європейців і за три місяці залишиться значна частина невакцинованих, яким буде урізано право вільного пересування. Але інші країни хочуть швидкого впровадження, зокрема Австрія чи Греція, які хочуть зберегти літній сезон для туризму.