Партнер Коломойського Вадим Шульман звинуватив олігарха у шахрайстві

19.05.2020 17:44   -

Вадим Шульман – український бізнесмен із оточення Ігора Коломойського, – звинуватив олігарха у шахрайстві та відмиванні коштів. Про це Шульман детально розповів виданню Економічна правда.

Власне, такі звинувачення в бік Коломойського не нові і прикладом може бути все той же (уже державний) Приватбанк, представники якого звернулися до американського суду із позовом.

“Приватбанк вимагає відшкодування збитків у розмірі кількасот мільйонів доларів. Підставою позову до американського суду є низка схем, які мають ознаки шахрайства та які, як вважає Приватбанк, булиорганізовані паном Коломойським і паном Боголюбовим спільно з іншими відповідачами з метою заволодіння активами у США”, ­­– повідомив тоді державний Приватбанк.

Одночасно із банком в тому ж суді з Коломойським судіться і Вадим Шульман. Втім, після повернення Коломойського в Україну у Шульмана почалися неприємності – вже у липні 2019 року українська поліція оголосила Вадима в розшук.

Ігор Коломойський багато років під виглядом інвестицій у свої компанії (зокрема – ЄВРАЗ) просто виводив гроші на власні закордонні рахунки, при цьому обманюючи і партнерів по бізнесу.

«Коломойский взял на себя основную роль переговоров по продаже портфолио украинских активов компании “Евраз” (2007-2008 годы). После этого он должен был выплатить каждому партнеру в соответствии с долей их владения в этих активах. На это ушло несколько лет. Суммы и акции он удерживал на своих счетах и решил выплачивать их частями. Именно с этой причитающейся мне доли наличными он и высчитал мои 30 млн долл под инвестицию в Warren Steel Holdings LLC. Не посоветовавшись со мной, а поставив меня перед фактом. Остались недоплаченные суммы, которые он также не перевел, а те, которые перевел позже, потеряли свою стоимость. Адвокаты Боголюбова в суде в Англии подтвердили, что сумма моего иска была не менее 500 млн долл», – розказує Шульман.

Бізнесмен заявляє, що для того, щоб уникнути відповідальності і необхідності компенсацій своїм бізнес-партнерам, Коломойській вдається до маніпуляцій, шахрайства та навіть тиску на американський суд. Фінансові махінації Коломойського не є тайною в США і репутація олігарха там дуже погана. Доказом цього є численні справи проти нього в американських судах.

Против Коломойского, Боголюбова, Корфа, его партнеров и их компаний я веду судебные разбирательства в США – в Майами, Нью-Йорке, Делавэре, Огайо, Алабаме – с 2015 года. Любой адвокат, увидев элементы криминальной деятельности, должен уведомить об этом соответствующие органы. Все иски в США, включая иск Приватбанка, свидетельствуют об отмывании денег Коломойским и его группой“, – підкреслює Вадим Шульман.