Парламентський комітет визначив нову назву для Новомосковська

22.02.2024 13:10   -

Парламентський комітет дозволив перейменувати Новомосковськ. Так місту буде повернуто його історичну назву, – повідомляє «Наше Місто» з посиланням на Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади.

У профільному комітеті Верховної ради ухвалили рішення про перейменування Новомосковська. Йому збираються повернути історичну назву – Самар. Далі в сесійній залі рішення комітету має розглянути Верховна Рада України.

Загалом серед пропонованих назв були: Нова Самарь, Самарчик, Новоселиця, Самар, Соборне, Січеслав, Новосамарськ, Присамарськ, Святотроїцьк.

У грудні минулого року за результатами голосування серед мешканців міста найбільшу підтримку отримала назва Новосамарськ (51,43%). Але на розгляд депутатів було запропоновано додати ще дві назви: Самар та Нова Самарь. 

23 січня на черговій сесії міської ради Новомосковська 21 з 28 депутатів з третьої спроби проголосували за перейменування міста на Нову Самарь. Саме цю назву було подано на розгляд Верховної Ради України.

Проте профільний комітет відхилив запропоновану Новомосковською міською радою пропозицію. На думку фахівців, назва не відповідає стандартам державної мови, містить конотації з чинною назвою та є алогічною. Окрім того, історики наголошували, що «Нова Самарь» не має жодної прив’язки до міста.

За матеріалами Наше Місто.