Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення щодо окупованого Криму

24.06.2021 06:44   -

ПАРЄ у резолюції про порушення прав людини, вчинені проти кримських татар, закликала Москву не застосовувати закони РФ на території окупованого Криму, а натомість послуговуватись на півострові актами, чинними в Україні, – повідомляє dw.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про становище кримських татар в окупованому Криму.

За резолюцію проголосувало 73 депутати, проти — 13, а ще двоє утрималися.

Назву документа змінили на «Порушення прав людини, вчинені проти кримських татар у Криму», визнавши цим наявність таких порушень. Росія, у свою чергу, відмовилася від права пропонувати зміни до цього документа.

У резолюції, авторкою якої є депутатка з Ісландії Торхільдур Сунна Еварсдоттір, котра представляє фракцію соціалістів, наголошується, що ПАРЄ “рішуче засуджує триваючу тимчасову окупацію частини території України – Криму – Російською Федерацією та не визнає її анексії”. “Порушення міжнародного гуманітарного права у Криму” особливо негативно впливає на становище кримських татар. У зв’язку з цим ПАРЄ закликала російську владу звільнити усіх тих, хто були “незаконно затримані та ув’язнені через жорстке застосування російського законодавства”, припинити примусовий призов жителів Криму до армії РФ, покласти край практиці переведення ув’язнених із Криму до місць позбавлення волі на території Росії.

Член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко навів основні тези резолюції:

  • ПАРЄ вкотре підтверджує, що не визнає окупацію Криму та Севастополя Росією. Крим — це Україна.
  • Незаконна окупація Криму супроводжувалася насильством проти кримських татар.
  • ПАРЄ відзначає серйозне насильство, зокрема тортури, викрадення, заборону мирних мітингів та інших порушень прав людини, які чиняться проти кримських татар представниками російського режиму.

ПАРЄ закликає Росію негайно звільнити Крим, припинити використання російського законодавства в Криму, зокрема про «екстремізм» та «тероризм», а також скасувати рішення про заборону діяльності Меджлісу кримських татар, Мустафи Джемілєва та Рефата Чубарова.

Також Асамблея закликає РФ:

  • забезпечити можливість вільного вивчення кримськотатарської мови;
  • звільнити всіх незаконно ув’язнених;
  • припинити примусовий призов кримчан до лав російської армії;
  • припинити переміщення затриманих з Криму до РФ;
  • провести чесні та справедливі розслідування справ, пов’язаних з кримськими татарами, і покарати всіх, хто причетний до насильства проти них;
  • припинити перешкоджати роботі юристів та правозахисників в Криму та допустити до Криму міжнародні органи, які захищають права людини.