Парламент врятував себе від дострокових виборів

20.03.2018 11:30   -
Автор:

15 березня Верховна Рада призначила 57-річного Якова Смолія головою Національного банку, 57-річну Людмилу Денісову — уповноваженою з прав людини — омбудсменом, 42-річного Валерія Пацкана — керівником Рахункової палати.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на Gazeta.ua.
Людмила Денісова — нардеп із фракції «Народний фронт». Очолювала Міністерство економіки й фінансів у Криму. Працювала міністром праці й соціальної політики в урядах Юлії Тимошенко і Арсенія Яценюка. Із чоловіком 57-річним Олександром Денісовим мають двох дочок — Олену, 33 роки, та 31-річну Олександру.
Валерій Пацкан належав до фракції «Блок Петра Порошенка». Був членом партії «Реформи і порядок», а потім — «Удар». У шлюбі з дружиною Наталею має доньку Валерію.
Яків Смолій з травня 2017 року виконував обов’язки голови Нацбанку. До цього був заступником Валерії Гонтаревої. Очолював банк «Аваль». Одружений зі Світланою Смолій. Пара має двох доньок.
«Ці кадрові голосування врятували парламент від дострокових виборів. Однак помітних політичних наслідків від призначень не буде», — говорить політолог 59-річний Володимир Фесенко.
Якби Верховна Рада не проголосувала, посилилась би нестабільність у парламенті. Почались би чутки про розвал коаліції, кризу і дочасні вибори. Затвердження голови Національного банку посилює можливість відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.
Президент Порошенко на посаді голови НБУ хотів бачити максимально лояльну людину. Смолій зарекомендував себе таким.
Призначення Денісової — суто політичне. «Народний фронт» хотів, щоб омбудсменом став його представник.
На посаду голови Рахункової палати довгий час не було претендентів. Вибрали Пацкана, бо він — політично досвідчений і неконфліктний.