Пам’ятник лідерам народів, які захистили Європу від більшовизму

10.11.2020 17:04   -

«Перед Варшавською битвою» («Przed Bitwą Warszawską») – пам’ятник, присвячений міжнародному співробітництву під час війни 1920 року. 

Юзеф Пілсудський, Пол Телекі, Шимон Петлюра та Шарль де Голль – це фігури, увічнені на пам’ятнику професора Кароля Бадини “Перед битвою під Варшавою”. Пам’ятник згадує підтримку Польщі Угорщиною, Францією та Україною під час польсько-більшовицької війни 1920 р. Віце-прем’єр-міністр, міністр культури, національної спадщини та спорту, проф. Пьотр Глінський. Це ще одна подія, присвячена століттю Варшавської битви, – повідомляє польське Міністерство культури та національної спадщини.

"До битви під Варшавою" - пам'ятник, присвячений міжнародному співробітництву під час війни 1920 р., Фото: Данута Матлох

Під час церемонії відкриття пам’ятника віце-прем’єр-міністр Петро Глінський підкреслив, що сто років тому Польща захищала Європу від зла більшовизму, але тоді ми були не одні.

Пам’ятник, який ми відкриваємо тут у 100-річчя Варшавської битви, є пам’ятником міжособистісної та міжнародної солідарності. Тоді поляки з угорцями, українцями, французами, а також білорусами, американцями та румунами, які також постачали військові матеріали захисникам Варшави, захищали Європу від більшовизму. Тоді ми були всі разом“, сказав віце-прем’єр-міністр.

На пам’ятнику, присвяченому цій події, зображені представники чотирьох держав: лідер Польщі маршал Юзеф Пілсудський поряд з угорським прем’єром Палом Телекі, тодішній військовий радник штабу польської армії Шарль де Голль, який згодом став президентом Франції та голова Директорії УНР Симон Петлюра. 

Подякувавши ініціаторам та всім, хто сприяв створенню пам’ятника, віце-прем’єр-міністр наголосив, що “сьогодні, завдяки масовій громадській ініціативі, завдяки залученню місцевого самоврядування та допомозі польської держави, ми можемо виявити цей знак людської солідарності на захист добра проти зла”.

 Пам’ятник створили зусиллями соціальної ініціативи Stowarzyszenie Skierniewice 2019-2020 (Асоціація Скерневіце) у співпраці з польським міністерством культури та міською владою. Авторкою проєкту є Кароль Бадина з краківської академії мистецтв. А місто Скерневіце обрали через його роль у подіях 2020 року, адже саме туди прибув перший потяг з військовою допомогою від Угорщини.

Пам’ятник також нагадує нам про польсько-український союз того часу, завдяки якому поряд з поляками воювали українські солдати. У свою чергу, фігура Шарля де Голля вшановує підтримку Франції у перемозі над більшовиками, дорадчу роль пізнішого президента цієї країни та його безпосередню участь у війні в польській бойовій частині в липні та серпні 1920 року.

Також ми хотіли б подякувати французам, які були з нами з самого початку, які оснащували армію Юзефа Галлера. Тоді Шарль де Голль був у поїздах, що проходили через Німеччину з цією армією. Він є символом цієї французької допомоги.
 Поруч з нами воювали представники Української Народної Республіки, тоді ми разом боролися за незалежність, Симон Петлюра був лідером України, і він також тут“, – зазначив проф. Пьотр Глінський.

“Саме в цей сумний час пандемії є певним знаком радості, що можна бути разом на захисті того, що має найбільшу цінність. Разом ми можемо довести, що цінності, які є найважливішими для всього людства, а не лише для окремих національних громад, мають своїх захисників”, – сказав міністр культури, національної спадщини та спорту.