Операцiя «Нерест» 2021 на Придніпров’ї

30.04.2021 10:29   -

У квітні в водоймах області розпочався нерест. З 1 квітня 2021 року розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. 

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом. Рибалити можна з берега в межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ (межі визначені у наказах). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – три кілограми. Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства та проведення підводного полювання.

Під час нересту також забороняється проведення вибухових та гідротехнічних робіт, видобуток піщано-гравійної суміші, розчистки русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо.

За дотриманням правил рибальства слідкують патрулі. У їхньому складі – нацполіція, рибоохорона, екоінспекція, представники ДніпроОДА, громадськість. Вже затримали понад 220 браконьєрів. Порушників нерестових заборон виявляють на річках та узбережжі, ринках та рибоприймальних пунктах. Патрулюють і акваторію від Самарського мосту в місті Дніпро до Новомосковська. Рибалити там у нерест заборонено. Однак любителів повудити – хоч відбавляй.

«Під час нересту рибалити можна з берега. Лише однією вудкою з одним гачком. Улов не повинен перевищувати 3 кг, – наголосив провідний інспектор рибоохорони Ігор Агеєнко. – Заборонено ловити з човнів та мостів. А ще – у нерестовищах. Такі зони позначені на інтерактивній карті».

Обмеження необхідні, аби дати рибі поповнити біоресурс. У цей період її не можна турбувати.

«У Царичанському районі затримали браконьєрів, які здавали рибу на продаж. Вилучили і улов, і знаряддя. Рибалки користуються драками, сітками. А це у нерест заборонено», – сказав інспектор Придніпровського округу Держекоінспекції Максим Щербаков.