Опалювальний сезон на Дніпропетровщині під загрозою

05.07.2018 18:30   -
Автор:

Протягом останніх двох років виникла ситуація, коли забезпечення газом підприємств ТКЕ ускладнене внаслідок штучного завищення суми його вартості. Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на прес-службу ПАТ «Дніпропетровськгаз».
Джерело походження проблеми – дії ПАТ «НАК «Нафтогаз України», державної компанії, що в опалювальний період другий рік поспіль ухиляється від виконання зобов’язань щодо постачання газу підприємствам ТКЕ.
«Дана проблема, якщо не вживати заходів вже зараз, може призвести до повної руйнації систем тепло- та гарячого водопостачання населених пунктів Дніпропетровської області. Крім того, погіршення фінансового стану підприємств ТКЕ призведе до їх банкрутства, втрати робочих місць, знищення мереж та обладнання.
Своїми діями ПАТ «НАК «Нафтогаз України» ігнорує доручення Кабінету Міністрів України, яким на компанію покладено спеціальні обов’язки – постачання природного газу для підприємств ТКЕ за соціальною ціною з ресурсу газу, видобутого в Україні. Саме виходячи із цієї соціальної ціни (5 930,00 грн. за 1 тис.куб.м. газу) сформовані тарифи на гарячу воду та тепло для потреб населення.
ПАТ «НАК «Нафтогаз України», враховуючи факт володіння 100% акцій своєї дочірньої компанії ПАТ «Укртрансгаз», створив умови на ринку природного газу, що дозволяють оформлювати поставку природного газу підприємствам ТКЕ по завищених цінах.
Для цього, ПАТ «НАК «Нафтогаз України», маючи укладені договори на поставку природного газу із зазначеним підприємствами, посилаючись на борги ТКЕ, систематично відмовляє в підписанні актів приймання-передачі природного газу по ціні, що встановлена Кабінетом Міністрів України.
Відсутність підписаних актів з боку ПАТ «НАК «Нафтогаз України» позиціонується останнім, як несанкціоноване споживання природного газу. Крім того, це є підставою визначати вартість такого газу за правилами Кодексу ГТС із застосуванням коефіцієнта, який збільшує ціну природного газу вдвічі, так званий, «небаланс» з накладенням штрафних санкцій. Порядок врегулювання «небалансу», що унормовано Кодексом ГТС, дозволяє отримувати доходи для групи компаній ПАТ «НАК «Нафтогаз України» вдвічі вище, ніж постачання газу по ціні встановленій Урядом України. Адже ціна газу за послуги балансування значно вище соціальної ціни, встановленої Урядом та становить близько 13 000,00 грн. за 1 тис куб. м. газу.
Автори штучних «небалансів» розраховують на те, що газорозподільні підприємства переведуть ці борги на виробників тепла. Такі дії, дозволять ще більше «накрутити» вартість газу – для тепловиків він буде втричі дорожчий за соціальну ціну, затверджену урядом.
Неминучими стануть судові процеси, банкрутства комунальних теплових підприємств і як наслідок втрати робочих місць та відсутність теплопостачання у будинках.
«ПАТ «Дніпропетровськгаз» неодноразово зверталось до ПАТ «Укртрансгаз» та НКРЕКП щодо невідповідності нарахувань послуги балансування. Але ПАТ «Укртрансгаз» й досі нараховує борги підприємств теплокомуненергетики газорозподільним компаніям як небаланс останніх», – говорить директор комерційний ПАТ «Дніпропетровськгаз» Віталій Косенко.
Відтак, ПАТ «Дніпропетровськгаз» у своїх листах закликав чиновників створити робочі групи із залученням фахівців для пошуку варіантів фінансування ТКЕ до настання опалювального періоду, а також звернутись до громадських активістів з метою розслідування схеми, за якою НАК «Нафтогаз України» штучно завищує вартість газу для комунальних підприємств. В іншому випадку сотні міст і населених пунктів України цієї зими можуть залишитись без централізованого опалення», – йдеться у повідомленні.