ООН стурбована надшвидким зростанням цін на харчі

04.06.2021 14:23   -

За даними Організації Об’єднаних Націй, ціни на продукти харчування у світі зросли найшвидшими темпами за останні десять років, – повідомляє ВВС.

За даними Індексу цін на продукти Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, який відстежує світові ціни на низку продуктів харчування, включаючи зернові, олійні культури, молочні продукти, м’ясо і цукор, у травні цього року ціни на продукти харчування зросли на 39,7% – найбільше зростання цін за місяць з жовтня 2010 року.

Крім того, в ООН відзначили, що перебої на ринку і в поставках через карантинні обмеження пересування призвели до дефіциту низки продуктів на місцевому рівні і підвищення цін на продукти. Як наслідок, експерти ООН не виключають ще більш серйозної інфляції та прогнозують, що в цілому вищі ціни на продукти негативно вплинуть на відновлення світової економіки в реаліях пандемії.

Втім, деякі галузі демонструють позитивну динаміку. Зокрема, експерти ООН прогнозують зростання врожаїв зернових в 2021 році, що позитивно вплине на ціноутворення усіх пов’язаних продуктів.

Інфляція – це швидкість зростання цін на товари та послуги.

Окрім того, що дає короткий огляд ціни на наші покупки та послуги, це впливає на процентні ставки, а отже, на наші іпотечні кредити та використовується для встановлення регульованих предметів, таких як квитки на поїзд.

Це один із ключових заходів фінансового благополуччя, оскільки він впливає на те, що споживачі можуть купити за свої гроші. Якщо є інфляція, гроші не заходять так далеко.

Однак невелика інфляція, як правило, спонукає людей купувати продукти швидше і полегшує компаніям підвищення заробітної плати. І те, і інше стимулює економічне зростання.

Цільові банки більшості країн мають рівень інфляції від 2% до 2,5%.