Олігархи багатіють в 12 разів швидше, ніж уся країна

28.11.2018 09:00   -
Автор:

У жовтні видання NV.ua опублікувало рейтинг “100 найбагатших українців“. До нього знову увійшли олігархи, які створили та примножили свої статки нелегальними або напівлегальними методами, користуючись впливом на державну владу і доступом до державних фінансів.
Про це пише “Gazeta.ua“, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
Відсутність балансу та соціальної справедливості знову підтверджується. Статки представників рейтингу зростають в 12 разів швидше, ніж ВВП України. Причина – національна економіка все ще сконцентрована в руках невеликої групи осіб. І при цьому ці особи продовжують утримувати державу на позиціях сировинного придатку для інших країн.
Сотня найбагатших сконцентрувала в своїх руках статки, які дорівнюють половині держборгу України. Очевидно, більшість цих грошей зосереджена в руках олігархів, які займають вершину списку.
Рінат Ахметов за рік збільшив свої статки на 76%, або на $5,3 млрд
Лідер рейтингу олігарх Рінат Ахметов за рік збільшив свої статки на 76%, або на $5,3 млрд. Це в той час, поки більшість українців продовжують перебувати на межі або за межею бідності. Українцю, який отримує мінімальну заробітну платню, знадобиться близько 5 мільйонів років, що заробити стільки.
Також продовжують зростати активи президента-олігарха Петра Порошенка, який між президентством і бізнесом обрав бізнес на президентстві.
Офшори, брудні схеми, наприклад, “Роттердам+”, переписування власності на далеких родичів, скупка активів через малозначущих підставних осіб, неконтрольований обіг готівки розміром у річний бюджет країни — все це про нечистих на руку ділків, які перетворили країну на власний гаманець.
Зрозуміло, не всі фігуранти списку найбагатших підпадають під таку негативну характеристику. Проте їхня частка мінімальна. Лише один Ахметов володіє третиною від всіх статків із рейтингу.
Не варто обходити увагою і той факт, що 11-те місце в рейтингу зайняв Микола Злочевський – міністр екології та природних ресурсів часів Віктора Януковича. Йому нинішня олігархічна влада дозволяє цілком вільно розвивати енергетичний бізнес, скуповувати газовидобувні компанії та цілком вільно почуватися.
Той хто контролює політику держави, контролює і економіку. Це аксіома. Її вивчили всі розвинені держави світу
Той хто контролює політику держави, контролює і економіку. Це аксіома. Її вивчили всі розвинені держави світу. Зараз політичну владу в країні контролюють олігархи і роблять на цьому свій бізнес.
Щоб змінити економічну ситуацію та встановити соціальний баланс, потрібно здійснити докорінні політичні зміни. Серед першочергових заходів:
• повернення капіталів з офшорів i ліквідація схем виведення грошей з України;
• демонополізація та ліквідація олігархічної моделі економіки;
• заборона приватизації стратегічних підприємств;
• деолігархізація енергетики і справедливі тарифи;
• новий Податковий кодекс і розвиток середнього класу.
Ухвалення парламентом запропонованих законів дозволить започаткувати необхідні зміни для того, щоб українці мали всі можливості гідно жити в своїй країні. Країні рівних можливостей, а не кількох “обраних”.
Реалізації таких заходів правлячий клас буде страшно опиратися. Воно й не дивно. Це справжній виклик для української громади. Адже окрім зміни українського законодавчого поля, ми повинні розуміти, що попереду також і серйозна міжнародна дискусія. Системна і ефективна боротьба з тіньовим обігом фінансових активів та “відмиванням” коштів буде не достатньою без якісної міжнародної співпраці.
Тут можна говорити про світовий податок на капітал, як інструмент нівелювання ефекту офшорів та інших заходів. Але перед тим потрібно вжити необхідних заходів у власній країні, показуючи приклад.
Автор: Олександр Солонько