Окуповані території тепер дивитимуться й слухатимуть українські канали

26.08.2021 07:51   -

На Луганщині неподалік Попасної почалося мовлення з нової телевежі. Урочисте відкриття та запуск у тестовому режимі мовлення радіотелевізійної передаючої станції «Комишуваха», відбулося 22 серпня, у Сєвєродонецькому районі Луганської області, – повідомляє пресслужба ОТУ «Північ».

Перед запуском вежі на ній було встановлено найбільший на Луганщині прапор України, який видно також і з тимчасово окупованих територій.

«Розпочалася тестова трансляція телевізійного та радіосигналу з вежі, розташованої в Комишувасі, що поблизу лінії розмежування. Радіус розповсюдження сигналу з неї складає 50 кілометрів. Висота об’єкту – 150 м. До речі, на найвищій його точці майорить синьо-жовтий прапор розміром 4х6 м», – повідомила Луганська ОДА у фейсбуці.

Зазначається, що радіосигнал повністю покриває тимчасово окуповану частину області і сягає кордону з РФ.

Наразі розробляється оптимальна схема цифрового телевізійного мовлення. Згодом буде створено зони синхронного цифрового телевізійного мовлення з діючою РПТС «Бахмутівка» у Щастинському районі, – вказали в Луганській ОДА.

Мовлення з телевежі в Комишувасі забезпечує українським контентом 200 тисяч людей з обох боків лінії розмежування у Луганській та Донецькій областях, повідомляє «Радіо Свобода».

На зображенні може бути: небо

Дозволи на тимчасове мовлення з РТПС «Комишуваха» вже отримали АТ НСТУ (канали: UA:Перший, UA:Донбас, UA:Культура), державний телеканал «Дім», оператор багатоканальної телевежі ТОВ «Зеонбуд» (це 32 найбільш рейтингові телеканали), телеканали Перший Західний та «2+2». Крім того, працюють всеукраїнські радіостанції «УР-1», UA:Культура, «Армія-ФМ», радіо «Промінь», а також місцеві «49-паралель» та «Пульс».

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

Вежа РТПС сама по собі є унікальною конструкцію. Її вага майже 100 т.

У повідомленні  зазначили, що наразі в Україні немає інжинірингових компаній здатних у комплексі розробити та реалізувати таке проєктне рішення.

Замовляти металоконструкцію довелось у Туреччині. Не менш складним завданням виявився і монтаж вежі, адже підняти нагору секції вагою від 1,5 до 1,4 тон можна було тільки за допомогою гелікоптера, який на лінії розмежування використовувати не можна, тому збирали об’єкт по секціях ползунковими кранами.

«Війна – не тільки збройне протистояння, а й боротьба за свідомість людей. Тому робота цієї вежі – потужний удар по діях окупанта. Разом ми переможемо!» – наголосив Командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Нагадаємо, що проєкт «Будівництво радіотелевізійної передаючої станції в Попаснянському районі Луганської області» (до адміністративно-територіальної реформи) визнали в Мінрегіоні переможцем відкритого конкурсу проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, ще в 2018 році.

Тож, будівництво радіотелевізійної передаючої станції «Комишуваха» визначили як стратегічно важливий для регіону проєкт серед 15 інших, що подала облдержадміністрація. Оскільки мовлення з цієї телевежі забезпечує українським контентом 200 тисяч людей з обох боків лінії розмежування у Луганській та Донецькій областях. Ініціатором проєкту виступила Луганська обласна державна адміністрація, замовником – КП «Інноваційно-інформаційний центр», генеральним підрядником – ТОВ «Шахтобуріння». Загальна сума договору: 44,439 млн гривень, із них близько 18 млн – з обласного бюджету.