Окупанти допитували патронатну вчительку 4 години і вимагали віддати дітей

16.04.2024 08:09   -

Родина Швайковських доглядає дітей, біологічні батьки яких у складних життєвих обставинах. Чужих дітлахів виховують, наче своїх. Історія сильних людей, які втратили дім, але врятували дітей від окупантів.

Олена Швайковська із чоловіком – патронатні вихователі із Запорізької області. Коли Україну атакували росіяни – залишили рідний дім. Жінка згадує допит в коменданта окупантів. І про те, як у неї хотіли забрати дітей.

“Сказали, що навіть вашу машину перевіряти не будемо, ви виїжджайте куди хочете! Я спитала – куди діти? Я спитала – яка буде доля дітей? Сказали – в інтернат, в Ростов. Ну, на шо я відповіла – своїх здаси туди в інтернат. А я своїх не здам”.

У сірій зоні на власні очі побачили всі жахи, що приніс «руській мір» в Україну. Оселилися у Дніпрі. Сьогодні мешкають уп’ятьох. Старший – у школі. Двоє менших відвідують дитсадок.

Патронатні родини виховують дітей, у яких батьки потрапили у складні життєві обставини. Простими словами – неблагополучні. Всяке було, розповідає Олена. Через її родину пройшло 12 дітей. Чужих, яких виховували, наче рідних.

“Було двоє діток Ксюха і Кірюха, класнючі, але дівчинка не розмовляла, проте хлопчик її розумів. Поки вони в нас побули, ми почали її розуміти. Вона не розмовляла тому, що мама вдарила качалкою і вибила два зубика. В неї шок”, – згадує патронатна вихователька Олена Швайковська.

Кожній дитині – увага, діалог і піклування. Допомагає Олені її чоловік. Навчає елементарних побутових навичок, чого не дали рідні батьки.

Патронатні родини отримують державну допомогу на кожну дитину. А вихователі – зарплату. Та до офіційних виплат – годують, одягають і лікують за свої.

Для патронатних вихователів – спеціальна підготовка. На Дніпропетровщині регулярно проводять курси і семінари. Навчають азам діалогу з дітьми.

До війни у патронатному середовищі дітвора проживала до півроку. Під час війни – все інакше.

“Діти не можуть бути вчасно передані в біологічну родину, або не можуть вчасно отримати статус позбавлених батьківського піклуванн, процес затримується, тому відповідно до законів ми говоримо про те, що цей термін може бути подовжений до вирішення питання, або до закінчення війни і протягом ще 3 місяців після”, – пояснює спеціалістка проєкту «Партнерство кожній дитині» Марина Безрук. 

Неблагополучних сімей в Україні чимало. Але діти не мають страждати, переконані прибічники патронатного виховання. І Дніпропетровщина лідирує у створенні патронатних родин.

“27 місцевих родин, в яких виховуються 83 дитини і 4 родини ВПО, в яких виховуються 8 діток – це на Дніпропетровщині. Майже 300 родин у нас по Україні”, – каже координаторка проєкту «Партнерство кожній дитині» Юлія Бережна.

Попри те, що є двоє своїх дорослих синів, Олена та Олег Швайковські без дітей життя не уявляють.

За матеріалами ДніпроTV.