Оголошено новий склад уряду Італії після політичної кризи, яку спричинили величезні гроші від ЄС

13.02.2021 12:03   -

В Італії майже завершилася політична криза, яка виникла через гроші Європейського Союзу – масштабної програми економічного відновлення, на яку ЄС виділяє рекордну суму – 209 мільярдів євро. Маріо Драґі, новий прем’єр-міністр оголосив склад нового уряду Італії. Маріо Драґі – італійський економіст, банкір і державний діяч, голова банку Італії, у 2011-2019 роках голова Європейського центрального банку. Але політологи передрікають невдоволення серед партій, які делегували свої представників на міністерські посади, – повідомляє  Deutsche Welle.

 Серед найважливіших міністрів – нові міністри Даніеле Франко в економіці, Марта Картабія в юстиції, Джанкарло Джорджетті в економічному розвитку та Роберто Чінголані в новому департаменті екологічного переходу, – пише tg24.sky

Міністром закордонних справ залишиться один із лідерів «Руху п’яти зірок» Луїджі ді Майо.

Загалом серед 23 членів уряду буде 8 жінок. До його складу увійдуть як політичні фігури, так і технократи. Офіційна церемонія присяги має відбутися 13 лютого, а вже наступного тижня Драгі виступить з програмою в італійському парламенті, де його уряду мають висловити вотум довіри.

26 січня Джузеппе Конте офіційно подав президентові Серджо Маттареллі прохання про відставку, яке той задовільнив. Причиною цього став вихід з коаліції невеликої партії Viva Italia, яку очолює колишній прем’єр Маттео Ренці. Правляча коаліція в Італії розпалася ще на початку січня, після виходу з неї партії “Жива Італія” експрем’єра Маттео Ренці. Через це уряд Джузеппе Конте втратив більшість у верхній палаті парламенту – Сенаті. 

Політична криза стала перешкодою для реалізації відновлення в Італії на гроші ЄС, виділених на гранти та у вигляді низьковідсоткових позик від Фонду відновлення ЄС. 

Італія, яка у 2020 році зазнала людських та економічних втрат чи не найбільше в Європі, вперше виборола право отримати аж стільки “багато” від Євросоюзу. 

Євробюрократів найбільше цікавить план використання цих коштів та конкретні реформи, які мають здійснити італійці для подолання економічної кризи. 

Зокрема, йтиметься і про податкову реформу, реформу правосуддя та державного управління, які уже давно потребують ґрунтовних змін, на думку європейців. І тут експерти-економісти ставлять просте запитання: як ефективно уникнути марнотратства і популізму, що стало спортом, в якому Італія є провідним гравцем?