Офіційні особи США вперше з початку війни приїхали до України і відвідали понищені Бучу та Бородянку

15.04.2022 11:01   -

Сенатори Стів Дейнс та Вікторія Спарц у четвер, 14 квітня відвідали Київ та передмістя столиці, вони стали першими американськими офіційними особами, які прибули після початку війни, – повідомляє The New York Times.

«Ніщо не замінить того, щоб побувати тут, побачити все на власні очі, провести час з людьми та лідерами в Україні, які страшенно постраждали від цієї війни», — сказав Дейнс, перебуваючи у Бородянці.

У Бучі сенатори стали свідками того, як три тіла діставали із землі біля церковного двору, де вели розкопки братської могили.

Дейнс назвав побачене «безперечним доказом військових злочинів».

“Це  повсюди. Ми проїжджали милі, милі та милі, бачачи смерть і руйнування, спричинені Володимиром Путіним під час цього злобного вторгнення», — сказав він.

За даними видання, республіканці Дейнс й Спарц були запрошені українським урядом з повідомленням трохи більш ніж за добу.

Дейнс перервав свій візит до Східної Європи, щоб здійснити цю поїздку, а Спарц, яка минулого року стала першим законодавцем українського походження, що працює в Конгресі, запланувала неофіційний візит до України, а потім приєдналася до Дейнса.

До Києва вони прибули потягом із західної України.

Видання з посиланням на джерела пише, що адміністрація Байдена розглядає можливість відправлення високопосадовця до Києва найближчими днями на знак підтримки.

13 квітня президенти країн Балтії та Польщі після візиту до Київської області, звільненої від російських окупантів, закликали розслідувати військові злочини Росії в Україні, посилити санкції проти країни-агресора та надати країні потрібну зброю.

Близько 16:30 у суботу, 9 квітня, стало відомо, що до Києва прибув прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Приїзд не був анонсований заздалегідь. Джонсон зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.