Один суд відмовив Дубілету, а інший – вирішив взяти його під варту

03.06.2021 06:33   -

Господарський суд Києва закрив провадження за позовом колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, який просив визнати націоналізацію незаконною, – повідомляє Інтерфакс.

Дубілет подав позов до ПриватБанку, Міністерства фінансів і Фонду гарантування вкладів щодо визнання недійсним договору про придбання державою акцій банку, тобто про його націоналізацію.

Підставою для відмови в задоволенні позову для суду став так званий «антиколомойський закон”, який забороняє повертати банки колишнім власникам.

У самому ПриватБанку повідомили, що це перше судове рішення Господарського суду серед близько 50 справ, ініційованих колишніми власниками банку, в якому було застосовано «антиколомойський закон».

А також стало відомо, що слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак заочно обрав запобіжний захід для колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета — тримання під вартою, – повідомили в Центрі протидії корупції.

Як зазначається, оскільки Дубілет перебуває не в Україні та оголошений у міжнародний розшук, запобіжний захід йому призначили заочно «до моменту його фактичного затримання і доставки до місця кримінального провадження».

Також у ЦПК уточнили, що таке рішення суду означає, що підозра, яка була оголошена Дубілету, є повністю обґрунтованою, а повідомили про неї згідно з нормами кримінального процесуального законодавства.

ПриватБанк вважає, що колишні власники банку Коломойський і Боголюбов відмили майже $800 мільйонів. У травні 2019 року керівництво банку подало позов проти Коломойського і Боголюбова в Канцелярський суд штату Делавер. ПриватБанк заявив про мільярдні збитки і стверджував, що бізнесмени за гроші банку скуповували нерухомість в штатах Огайо, Техас, Флорида та Кентуккі.

Верховний суд Ізраїлю розблокував розгляд позову ПриватБанку до колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. ПриватБанк звинувачує Коломойського та Боголюбова у привласненні $600 мільйонів, які вивели через ізраїльський Банк Дисконт у період 2007—2011 років.