Унікальний коледж у Дніпрі здатний готувати спеціалістів для розвитку космічної індустрії

08.07.2020 12:45   -
Автор:

Україна – одна з дев’яти країн світу, яка має повний цикл виробництва ракет-носіїв, але в реальності підприємства майже не випускають ракетно-космічну продукцію. Завод «Арсенал», «Київприлад», «Укркосмос», «Природа», «ДПІ» у 2019 році взагалі не виготовляли ракетно-космічну продукцію. В України наразі немає власних супутників на орбіті, що є загрозою національній безпеці держави.

Це неприпустимо для країни, яка знаходиться в стані війни. Власний супутник – це захищені комунікації, своє «око» для моніторингу кордонів та незалежний зв‘язок. Український космос втрачає молодих та кваліфікованих спеціалістів. Найталановитіші їдуть з України, бо запит на фахівців у космічній сфері за кордоном стає дуже високим. Щорічно втрачаємо 5-8% від чисельності працівників, про це заявив новий Голова Державного космічного агентства України Володимир Усов по завершенні проведення цьогорічного попереднього аудиту космічної галузі України.

Олександр Вілкул відкрив у Дніпропетровську Центр інноваційних ...

Тобто в той час, як весь світ захоплюється успіхами приватної компанії Ілона Маска в частині багаторазового використання Falcon 9, Україна, як космічна держава, поступово втрачає перспективу освоєння космосу. Нагадаємо, нинішня версія ракети Falcon 9 Block 5 теоретично може повторно використовуватися до 10 разів з проміжними технічними оглядами і до 100 разів – з частковою заміною деталей першого ступеня. Для попереднього запуску SpaceX повторно використала першу сходинку в п’ятий раз – і посадила її.

Адже окрім літаків та ракет із супутниками, Україна нагально потребує ракети для захисту від ворожих літаків та кораблів, а це вже безпосередньо питання національної безпеки, яке не можна відкладати та пускати напризволяще.

Ще слід зауважити, що в Національній космічній програмі заплановано вступ до Європейського космічного агентства, який справді дуже потрібен Україні,  сьогодні готується дорожня карта, відбуваються перемовини з послами країн ЄС та представниками європейських аерокосмічних компаній. Пункт про вступ до ЄКА записаний окремим рядком до програми уряду. Це відкриє перспективи для молодих спеціалістів та вчених здобути знання та досвід європейських установ космічної галузі.

Тож, маємо напрацьовану базу, великий попит, перспективи та надзвичайну потребу в молодих спеціалістах, які творитимуть наше космічне майбутнє. Тому й треба закликати талановиту українську молодь, яка цікавиться ракетами, польотом, космосом та чимось подібним долучатися до перспективної галузі.

Саме у Дніпрі є унікальний коледж, який досі успішно готує спеціалістів для ракетно-космічної галузі, які в майбутньому зможуть продовжити багаті традиції ракетобудування! Фаховий коледж ракетно-космічного машинобудування Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – єдиний в Україні, який готує спеціалістів за спеціальністю виробництво ракетно-космічних летальних апаратів.

Дніпропетровський коледж ракетно-космічного машинобудування ...

Коледж має вдале розташування, куди можна дістатися легко і з вокзалів, і з центру, і з найвіддаленіших районів міста. Коледж стоїть безпосередньо навпроти підприємства, яке виготовляє та проектує космічні апарати, де працевлаштовуються та проходять практику студенти.

Але не одним навчанням живуть студенти: поряд з коледжем нещодавно закінчено розбудову Appolo-2 і тепер воно потрапило у трійку найбільших ТРЦ міста. Прикрасою Appolo став семизальний кінотеатр Планета Кіно з технологією 4DX і багатоканальної акустикою Dolby Atmos, один із залів з лазерним проектором і екраном висотою 12 метрів. Та й сама технологія 4K зображення – найкрутіше, що зараз існує на планеті, а загальна кількість місць в кінотеатрі – 1168, що є рекордом для Дніпра. А для перекусона є найдемократичніший ресторан McDonald’s  у новому форматі “досвід майбутнього”: з терміналами самообслуговування, касовою зоною, розділеною на дві частини – для замовлення та отримання страв, можливістю підібрати для своєї страви інгредієнти. Просто рай для студентів.

Дуже важливою для вибору абітурієнтами закладу навчання, окрім спеціальності та вигод, є атмосфера, яка дозволятиме гармонійно формуватися особистості, адже значна частина студентів живе у гуртожитку, а відтак коледж для них – другий дім. Не всі студенти працюватимуть за фахом по отриманні диплому, тому найголовніше стати людиною та знайти себе. От саме це і відзначає коледж з кращого боку, студенти якого змогли успішно реалізуватися і в журналістиці, і в музиці, і  в кіно, і в бізнесі. Достатньо просто згадати колишнього студента Дмитра Кадная, а тепер музиканта відомого гурту «Каднай» або Костянтина Войтенка, який став дуже успішним актором. А все тому, що окрім навчання та практик, студенти залучені до спорту, до музики й театру, до різноманітних гуртків за уподобаннями, а також мають у доступі бібліотеку, картинну галерею та музей «Українська минувшина» зі старовинними експонатами.

Фаховий коледж  як структурний підрозділ Дніпровського національного університету ім. О. Гончара плідно співпрацює з відповідними структурними підрозділами університету. Так, налагоджено систему підвищення кваліфікації педагогічних працівників на кафедрах університету, працевлаштування студентів старших курсів та випускників ДНУ ім. О. Гончара в коледжі. Коледжем розроблені та узгоджені перехідні навчальні плани, завдяки яким випускники коледжу мають можливість навчатися у ДНУ ім. О. Гончара за скороченим терміном.

Лабораторія ракетнокосмічної техніки коледжу дозволяє в реальності познайомитися зі справжніми ракетами та супутниками. Слюсарна практика та механічна практика в лабораторіях коледжу «станочний парк» дає навички роботи на різних станках. Комп’ютерні практики з опановування програм “автокад”, “компас”, “вертикаль” дозволять у подальшому  мати високі зарплати на підприємствах.

Україна була й буде космічною державою завдяки молоді, яка мріє про космос.

Автор – Боніфацій