Де і як можуть вручити повістки за новим законом

18.05.2024 20:08   -

Президент України підписав новий закон про мобілізацію 16 квітня. Серед змін – правила вручення  повісток. Вони наберуть чинності 18 травня. Що саме зміниться, – розповість «Наше Місто».

Де можуть вручити повістку

Закон не визначає конкретного місця для вручення повістки, тому її можуть видати в будь-якому місці. Це може бути місце проживання військовозобов’язаного, місце навчання, роботи, вулиці, зупинки, блокпости або інші громадські місця.

Хто має право вручати повістку

Повістки мають право вручати тільки:

  • Представники ТЦК та СП, СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки;
  • Представники органів місцевого самоврядування: виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;
  • Керівники підприємств, установ, організацій, де працює військовозобов’язаний;
  • Керівники навчальних закладів, але за наявності розпорядження ТЦК;
  • Управителі багатоквартирних будинків.

Новий закон про мобілізацію передбачає участь поліцейських у заходах щодо оповіщення, але вони не будуть вручати повістки, а лише забезпечуватимуть порядок під час видачі повісток представниками ТЦК.

Як вручатимуть повістки

З 18 травня поліція та представники ТЦК мають право вимагати у чоловіків віком від 18 до 60 років військово-облікові документи разом із документами, що посвідчують особу.

Якщо повістку вручено, пропустити візит до ТЦК можна лише з поважних причин, підтверджених документально, таких як хвороба, смерть близького родича, стихійне лихо або атака окупаційних військ рф. Якщо особа не прийшла вчасно, вона повинна не пізніше ніж через три дні зв’язатися з ТЦК і повідомити про причини неявки. Візит має відбутися протягом тижня.

Вручення повістки військовозобов’язаному або резервісту означає, що він повинен з’явитися для уточнення облікових даних, після чого його направлять на військово-лікарську комісію для визначення придатності до мобілізації. Окрім уточнення даних, можуть вручити повістку на проходження комісії (після поновлення даних у ТЦК) та мобілізаційне розпорядження за результатами ВВК, якщо особу визнано придатною.

Коли повістка вважається врученою

Повістка вважається врученою лише під особистий підпис військовозобов’язаного. Повістка, залишена в поштовій скриньці, не є належним чином врученою.

Електронна повістка через електронний кабінет призовника або електронну пошту не буде вручатися, оскільки ця норма була відхилена в новому законі про мобілізацію.

Якщо підписав повістку і не з’явився

За неявку за повісткою передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність стосується всіх типів повісток, окрім мобілізаційного розпорядження. Особа може отримати адміністративний штраф за нез’явлення за повісткою для уточнення або оновлення даних, а також для проходження військово-лікарської комісії.

Якщо особа самостійно прийшла до ТЦК та СП або була доставлена туди примусово і пройшла військово-лікарську комісію, їй може бути видане мобілізаційне розпорядження. У разі неявки на мобілізаційне розпорядження передбачена кримінальна відповідальність згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України. Ухилення від призову карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років.

Неявка за повісткою до ТЦК та СП під час воєнного стану може мати серйозні наслідки для особи, яка отримала повістку.