Близько 25 тисяч російських санкційних книг вилучили з бібліотек Дніпра

09.08.2022 13:06   -

У Дніпрі триває дерусифікація міських бібліотек. На початку березня Міністерство культури та інформаційної політики України надало рекомендації щодо подальшої долі російської книги в бібліотеках. Тож наразі всі пропагандистські та антиукраїнські книги бібліотек Дніпра вилучають з фонду. На сьогодні таких — близько 25 тисяч.

«Наразі книги, що потрапили під санкції, ми ставимо у сховище. Їх ніхто не списує, не викидає і не палить. Вони просто стоять і чекають подальшої долі. Книги ми вилучаємо згідно з рекомендаціями. Там зазначено 6 переліків, ми проводимо аналіз наявності книг в кожному пункту в наших бібліотеках. Цей процес не стосується російськомовних книг. Ми вилучаємо лише ті, видавництво яких повʼязано з країною-терористкою. Також книги, в яких йдеться про розпалювання міжетнічного конфлікту, релігійні войни тощо. Наприклад, наразі містяни обурюються через одну книгу, яка теж потрапила під санкції. Це дитяча книга автора Драгунського. Там на палітурці є російський прапор – тож потрібно розуміти, що такі книги не мають бути на наших полицях. Також зникли жіночі романи, і хоча вони іноземні та в перекладі, але видавництво цих книг АСТ і воно санкційне», — зазначила директорка КЗК «Дніпровські міські публічні бібліотеки» ДМР Юлія Бардукова.

Наразі процес вилучення російських санкційних книг буде тривати ще два місяці.

«Також ми звертаємось до наших містян, якщо у вас вдома стоять гарні українські книги і вони вам не потрібні, то можете приносити до наших бібліотек і ми подаруємо їм нове життя та запропонуємо містянам», — Юлія Бардукова.