Облрада звернеться до Кабміну, бо на профтехосвіту не вистачає грошей

28.01.2016 13:30   -
Автор:

У закладах професійно-технічної освіти цього року виник серйозний брак коштів. Така ситуація склалася у зв’язку з тим, що фінансування профтехосвіти перенесли із національного рівня на місцевий.
Про це йдеться у заяві облради, пише видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ”.
«Не зовсім зрозуміло, чому Кабінет Міністрів прийняв таке рішення без попередніх консультацій з органами місцевого самоврядування регіонів. Тепер міста та райони, у яких є такі навчальні заклади, повинні залізти у власний бюджет розвитку. Замість того, щоб будувати дороги та необхідну інфраструктуру повинні просто залатати дірку, що виникла. На найближчій сесії плануємо прийняти звернення до Уряду, щоб вони переглянули своє необдумане рішення», – таку пропозицію висловив перший заступник голови облради Святослав Олійник під час розширеної наради з питань профтехосвіти.
За словами голови Постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, сім’ї та молоді Віктора Сиченка, наразі у місцевих бюджетах області на профтехосвіту закладено близько 56 млн. грн., замість 450 млн грн. необхідних. Це не відповідає потребам навчальних закладів, особливо коли мова йде про утримання та навчання близько двох тисяч дітей соціально-незахищених категорій. Облрада збирається усі пропозиції освітян, їх бачення подальшої роботи навчальних закладів, аби виробити оптимальну програму подальшої роботи.
Читайте також: На збільшення апарату облради забиратимуть кошти в інших бюджетників, – депутати
Також обласна рада планує підготувати план розвитку конкурентної професійно-технічної освіти, який передбачатиме оптимізацію навчальних закладів, допоможе вивести їх на вищий рівень роботи та надання освітніх послуг, зробить затребуваними та конкурентоздатними.
«Раніше на профтехосвіту виділялись сотні мільйонів гривень. Натомість, її кінцевий результат не відповідав вимогам роботодавців, і після випуску люди не завжди могли знайти собі достойну роботу та зарплату. Крім того, навчальне обладнання у закладах застаріле, і вже років двадцять не відповідає вимогам часу. Ми не можемо дозволити неефективне використання коштів і часу. Треба зробити так, щоб профтехосвіта відповідала вимогам сучасного ринку. Кінцевий результат має цікавити самих випускників, роботодавців та громаду», – наголосив Святослав Олійник.
Читайте також: Бывший заммэра Днепропетровска – фигурант уголовного производства