Обіцянки Зеленського: Експерти назвали найменш реалістичні пункти програми

03.05.2019 17:00   -
Автор:

Сумнівно, що Володимиру Зеленському вдасться виконати обіцянку про запровадження другого рівня накопичувальної пенсійної системи. Цей етап в Україні не запрацює і через десять років.
Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Коментарі» телеканалу ZIK розповів економіст Мар’ян Заблоцький, повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
«Суть накопичувальної системи полягає в тому, що ви берете гроші і в щось інвестуєте. В Україні немає у що інвестувати – не існує ані фондового ринку, ані ринку цінних паперів як такого. Єдине, у що інвестують банки – державні цінні папери, тобто в борг уряду. Все», – розповів Заблоцький.
Він зазначив: загалом програма майбутнього президента є досить ліберальною – ваучер на навчання обдарованим учням, рахунок кожній дитині.
«Зауважте, і монетизацію субсидій, яка, умовно, є квазіпопулярною. Під цим розуміємо все ж зменшення кількості субсидій. Насправді, цю програму писали доволі непогані фахівці, однак, в основному, вони фокусувались на податковій сфері», – розповів Заблоцький.
Водночас виконавчий директор ГО «Економічний дискусійний клуб» Олег Пендзин, коментуючи економічні пункти програми Зеленського, звернув увагу на обіцянку, пов’язану із податком на виведений капітал.
«Вона є дуже непопулярною у наших кредиторів. Тож подивимось, наскільки Верховна Рада зможе переконати їх у тому, що це нормальна ситуація», – зазначив Пендзин.
Окрім того, він наголосив і на ідеї нульової декларації, яку намагався ввести ще екс-прем’єр Арсеній Яценюк у проекті бюджету на 2016 рік.
«Тоді була жорстка позиція кредиторів МВФ. Там є багато нюансів – незрозуміло, на якій підставі хтось сплачуватиме тих 5%, які гроші рахуватимуться і як воно все буде. Ідея може й гарна, однак механізм її реалізації на сьогодні не прописаний і незрозумілий», – вважає експерт.
Він підкреслив: окрім кредиторів, ця ідея впреться і в позицію достатньо великої кількості громадян, «яким держава в чергове захоче залізти в кишеню».
Як повідомлялось раніше, економічний експерт Олег Журавльов назвав економічну програму Зеленського «декларацією за все хороше проти всього поганого». Мовляв, там немає важливої ідеологічної складової та конкретики.