Нинішнє падіння рубля — ніщо у порівнянні з втратами, яких зазнає економіка РФ у разі наступу на Україну

26.01.2022 10:34   -

Речник Державного департаменту США Нед Прайс прокоментував недавній обвал рубля та фондових ринків Росії. Він запевнив, що нинішні труднощі — це ніщо в порівнянні з тим, що чекає на російську економіку у разі нового посягання на українські території.

Про це спікер заявив під час брифінгу.

“Російський рубль нещодавно досяг найнижчого рівня за останній рік щодо долара, і це найгірша валюта на ринках, що розвиваються, цього року. Вартість російських суверенних позик у розрахунку на 10-річні облігації зросла до найвищого рівня з 2016 року. Російський фондовий ринок опустився до найнижчого рівня за рік. Але інший момент – і учасники ринку це знають – полягає в тому, що те, що ми бачимо зараз, ніщо в порівнянні з тим, що спіткає Російську Федерацію, російську економіку, якщо вторгнення Росії продовжиться”, — сказав представник Держдепартаменту.

Зазначимо, що напередодні Центробанк Росії призупинив купівлю доларів через обвал рубля. Вперше з листопада 2020 року вартість одного долара сягнула 79 рублів.

Речник Держдепартаменту у додав, що не тільки США попереджають Росію про швидку і жорстку відповідь у разі нападу на Україну, а й інвестори і гравці фондових ринків.

Водночас президент США Джо Байден заявив про готовність запровадити персональні санкції проти президента РФ Володимира Путіна у разі вторгнення Росії в Україну.

Наразі поблизу кордонів України перебуває 100-тисячне угруповання військ РФ і воно продовжує посилюватися. Росія перекидає танки, бронетехніку, авіацію і ракетні комплекси, зокрема «Іскандери». Частину техніки розмістили дуже близько до кордону.

Крім цього, Росія і Білорусь запланували біля кордонів України та ЄС військові навчання, які відбудуться з 10 по 20 лютого. Командування ООС вважає, що Росія може напасти 20 лютого — після закінчення Олімпіади в Пекіні і військових навчань у Білорусі.

На тлі загрози вторгнення Росії Україна отримує від західних союзників допомогу у вигляді озброєння. США передали боєприпаси, обладнання, гранатомети SMAW-D і Javelin. Велика Британія передала гранатомети NLAW. Країни Балтії незабаром передадуть Javelin та ПЗРК Stinger.

Кремль вимагає гарантій нерозширення НАТО на схід Європи, скорочення кількості військових навчань, відмови від прийняття України до НАТО та нерозміщення ракет на її території. НАТО і США на такі поступки йти не готові.