Новообраний парламент вичерпає себе за 1-2 роки, – політолог

09.10.2014 12:21   -
Автор:

Політолог Юрій Райхель під час “круглого столу” у Дніпропетровській спілці журналістів заявив, що ці парламентські вибори не є переломними, бо проводяться за старою системою.
Про це повідомляє видання «ГЛАВНОЕ».
«Ці вибори не переломні, але дуже важливі. Скоріш за все саме через те, що вони проводяться за старим законом. І ми маємо усі ті проблеми, про які вже згадували, у тому числі і локальне застосування адмінресурсу, проблеми з підрахунками тощо. Українська еліта не в змозі відмовитись від своїх звичок. Тому зараз постає питання про підвищення якості еліти, в тому числі і усунення найбільш одіозних її представників, наприклад, за допомогою люстрації», – сказав політолог.
Також Юрій Райхель додав, що український парламент, який оберуть 26 жовтня, досить швидко себе вичерпає: «Скоріш за все ми матимемо за партійними списками просування демократичних сил, а по мажоритарним округам – варіант реставрації і просування в тій чи іншій мірі «прямої російської агентури». Якщо поглянути на те, хто висувається на Донеччині і Луганщині, можна передбачити, що в парламенті буде доволі жорстка боротьба. Це дає підстави вважати, що наступні вибори будуть вже через рік-два».
«Ще один важливий аспект, – вважає політолог, – за яким законом проводитимуться місцеві вибори. А якщо в країні до літа відбудеться децентралізація, значна кількість політиків, вірогідно, з Києва знову переміститься до регіонів, а особливо – до регіонів-флагманів (мається на увазі за їх роллю у ВВП країни), де будуть великі фінансові потоки. То ж, боротьба ще тільки починається».